Els Bombers remullen durant la matinada l'incendi del Bages

El foc ha cremat 30 cases i 1.750 hectàrees i els Bombers també han pogut atacar les flames en un punt de difícil accés de la Noguera

4 min
Alguns dels habitatges del Pont de Vilomara afectats per l'incendi.

BarcelonaDesprés d’un primer dia amb el gran incendi forestal al Bages que corria més de pressa que els bombers, la segona jornada es va tancar ahir de manera molt diferent. A última hora del vespre es va donar per estabilitzat aquest foc, que al final ha cremat 1.743 hectàrees –quan només feia set hores que s’havia declarat ja n’havia arrasat més d’un miler– i ha afectat almenys 30 cases, i encara falten alguns habitatges més. L’estabilització permet que els 200 veïns desallotjats puguin tornar als seus immobles acompanyats dels serveis d’emergències, però no tots ho podran fer: dependrà de si les flames han entrat a la llar on viuen i de com l’hagin deixada. També suposa que cap nucli ni municipi ha d’estar confinat.

Durant aquesta última nit, els Bombers han treballat sobre el terreny per remullar la zona afectada al Bages: amb 49 dotacions a l'incendi de Pont de Vilomara i 11 a la zona de Manresa, un foc que es va donar per controlar ahir a la nit (22.46h), i on han hagut de fer front a petites represes i fumaroles.

El foc del Bages
Situació el dia 18 de juliol, amb els dos incendis ja estabilitzats

sant fruitós

de bages

navarcles

C-16

les Brucardes

MANRESA

Evolució de l’incendi

del dia 17 al 18 de juliol

Bufalvent

River Park

46,3

ha

C-16

el pont de

vilomara

1.743,1

hectàrees

cremades

Marquet Paradís

C-16

1 km

sant fruitós

de bages

navarcles

C-16

les Brucardes

Evolució de l’incendi

del dia 17 al 18 de juliol

MANRESA

Bufalvent

River Park

46,3 ha

1.743,1

hectàrees

cremades

el pont de

vilomara

Marquet Paradís

C-16

1 km

sant fruitós

de bages

navarcles

C-16

les Brucardes

Evolució de l’incendi

del dia 17 al 18 de juliol

MANRESA

Bufalvent

River Park

46,3 ha

1.743,1

hectàrees

cremades

el pont de

vilomara

Marquet Paradís

C-16

1 km

“L’afectació més important és a la urbanització River Park del Pont de Vilomara, on va impactar el cap de l’incendi amb la màxima intensitat”, va advertir ahir el cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, que va explicar que aquesta zona, “amb moltes parcel·les sense urbanitzar i on les flames van ser de més de 30 metres”, és la que acumula més cases cremades de forma total o parcial. Segons Borrell, són una trentena d’habitatges. La següent urbanització amb més destrosses és la de les Brucardes de Sant Fruitós de Bages, malgrat que tant el nombre com l’afectació “és més baix”. El foc va passar per sobre de River Park i la primera línia de les flames va arribar a les Brucardes i també a Marquet Paradís, al Pont de Vilomara.

Vídeo de l'incendi al Bages

Tot i aquest retorn dels veïns, que veuran l’impacte de l’incendi al voltant dels seus immobles, les carreteres d’accés a les urbanitzacions estan restringides als que hi viuen i als equips d’emergències, que continuen treballant en l’extinció del foc, que encara no està en la fase de control perquè pot tenir represes. El flanc esquerre i el cap de l’incendi, la part on les flames van arribar a les cases, són els que estan més estabilitzats, i el flanc dret, que amenaça el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb un potencial de 6.000 hectàrees, és el que costa més de contenir. De fet, les hores prèvies a l’estabilització es va complicar perquè els Bombers van haver de desviar efectius per treballar en un altre foc que es va declarar ahir a la tarda a la mateixa zona, entre el Pont de Vilomara i el polígon industrial de Bufalvent de Manresa. Ha cremat 46 hectàrees.

Flames durant la nit a l'incendi del Bages.
Un hidroavió treballant en el foc del Bages.
L'incendi declarat a la tarda entre el Pont de Vilomara i Manresa.

“Hi ha hagut molta activitat”, va assegurar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que també va mencionar un incendi del matí a Castellar de la Ribera, al Solsonès, així com el que va començar a la tarda entre Àger i Camarasa, a la Noguera. Aquest últim és el que ara preocupava més els Bombers ahir a la nit perquè afecta una zona de difícil accés: “Està actiu i es propaga lliurement”, va avisar Borrell, que va dir que l’orografia “juga en contra” de l’extinció perquè els camions no poden arribar-hi. Només poden treballar-hi els helicòpters i les unitats especialitzades del GRAF. Aquest matí, però, l'han pogut donar per estabilitzat.

A diferència del del Bages, aquest no està a prop d’urbanitzacions. Fins ara ha cremat unes 50 hectàrees i els Bombers, un cop van estabilitzar el foc del Bages, van enviar més efectius humans a la Noguera traslladant-los amb els helicòpters. Durant aquesta última nit, hi han treballat 18 dotacions de Bombers. La zona afectada es troba entre la via del tren i una paret d'escalada.

Pel que fa als veïns que s’han quedat sense els seus habitatges, l’alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs, ha anunciat que “ha donat instruccions” per crear una oficina d’atenció als afectats perquè “la prioritat és atendre i acompanyar”. Va explicar que la Diputació de Barcelona s’ha compromès a destinar-hi recursos i va plantejar als grups municipals que es declari la població zona catastròfica. Campàs també va parlar amb el Consell Comarcal del Bages per tenir habitatges per als veïns que no puguin tornar a les seves cases.

Desallotjats de la urbanització River Park al centre cívic municipal.
Els Bombers treballant en l'extinció de l'incendi del Bages.
La carretera d'accés a la urbanització River Park tallada.

El foc, originat per un humà

Sobre l’origen de l’incendi del Bages i el fet que la mateixa zona n’hagi patit dos en poc més de 24 hores, el conseller d’Interior no ha volgut avançar cap hipòtesi, malgrat que els Agents Rurals han deixat clar que la causa està vinculada amb l’acció humana perquè no s’ha trobat cap indici que fos natural. Elena ha rebutjat parlar d’un possible piròman fins que la investigació hagi prosperat, sense aclarir si pot ser intencionat, un accident o una negligència.

El Govern ha acordat allargar les mesures que des de divendres s’apliquen a 275 municipis de 20 comarques de Catalunya pel risc de focs forestals a causa de l’onada de calor on està prohibit acampar i fer rutes, entre altres restriccions. “Això va per llarg. És un episodi d’extrema calor persistent i es preveu un repunt a finals de setmana”, ha advertit Elena, que ha demanat “utilitzar la natura amb seny”.

stats