UNIVERSITATS
Societat 21/09/2019

Les novatades: ¿una tradició universitària o un abús de poder?

Els rectors condemnen aquestes pràctiques però els estudiants defensen que són “voluntàries”

Laia Vicens
4 min
Les novatades: ¿una tradició universitària o un abús de poder?

BarcelonaUn noi amb espuma d’afaitar a la mà dona una sorollosa bufetada a una noia, que queda literalment tremolant a causa de l’impacte. Les imatges corren per internet i en qüestió d’hores se sap què ha passat: són dos estudiants del Colegio Mayor Diego de Covarrubias, adscrit a la Universidad Complutense de Madrid, que participen en les tradicionals novatades, les proves que fan els estudiants veterans als novells. Però el que podia semblar una broma ha acabat amb els dos protagonistes del vídeo expulsats dues setmanes de la universitat. “Digues no a les novatades, perquè no són diversió ni integració, només són humiliació”, va afirmar la universitat al seu compte de Twitter. El debat està servit: els alumnes defensen que es tracta d’una tradició i d’una manera de conèixer-se entre ells, però la majoria d’universitats prohibeixen aquestes pràctiques perquè les consideren maltractaments.

A Catalunya les novatades no són tan habituals com en altres llocs de l’Estat, com ara Madrid, Salamanca o Valladolid. A les residències de la Universitat Pompeu Fabra estan “expressament prohibides” i transgredir aquesta norma es considera una falta molt greu i un motiu d’expulsió. En la majoria de casos, que es facin no depèn tant de la universitat com de la facultat o del grau universitari. Per exemple, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) les carreres de ciències tenen més tradició de fer-ne que als graus de lletres. Dijous al vespre, els estudiants de quart de medicina de la UAB van organitzar les novatades als de tercer que han triat fer les pràctiques a l’Hospital de Can Ruti. “Vam fer proves de beure alcohol i alguna de caràcter més sexual, com ara fer que es passessin un glaçó de boca en boca”, explica un dels organitzadors. No és partidari de prohibir les novatades sinó simplement d’aplicar el sentit comú: “Depèn de cadascú”, defensa.

Els estudiants, a favor

“Si es prohibeixen és perquè hi ha qui confon les novatades amb humiliar”, exposa un estudiant de microbiologia de l’Autònoma. Segons diu, no fan activitats que impliquin que la gent es despulli, per exemple, sinó que les proves que ells organitzen per als de 1r curs són “les típiques d’esplai o cau”, com curses de sacs, el joc de les cadires o del mocador. Regades amb una mica d’alcohol, això sí.

Tots els estudiants consultats reivindiquen el caràcter voluntari de les novatades: “Hi participa qui vol”. Així ho remarca, també, un portaveu del Consell de l’Estudiantat de la Universitat de Lleida (UdL). En aquest centre les novatades no estan permeses, però a la web de l’organisme que representa els alumnes hi diu que “cal entendre-les com una activitat de lleure” que permet als alumnes de primer curs conèixer-se en un context festiu.

Ara bé, el fet que siguin voluntàries pot arribar a ser una arma de doble tall. Així ho asseguren des de l’associació No Más Novatadas, creada el 2011, des d’on alerten de la “pressió grupal” que hi ha al voltant del fenomen, tant vertical (del alumnes més grans cap als més joves) com horitzontal (entre els mateixos alumnes de primer curs, que poden considerar una deslleialtat que els altres no hi participin). “Es percep com una broma... I qui es pot negar a una broma?”, es pregunta Loreto González-Dopeso, psicològa i presidenta de l’entitat, que afirma que “les novatades es munten sempre des de jerarquies, des del poder il·legítim que uns joves tenen sobre uns altres joves”. “No es pot associar les novatades amb el bonrotllisme”, reclama. A parer seu, aquestes pràctiques són, en realitat, una “violència normalitzada” que es basa en “la ridiculització i la asimetria de poder” entre els estudiants. De fet, està en contra de mantenir les novatades “per tradició”: “Una tradició ha de ser alguna cosa valuosa per transmetre de generació en generació, i les novatades són maltractament”.

Dels rectors al Senat, en contra

L’entitat va ser clau perquè diverses institucions es posicionessin en contra de les novatades. Una de les primeres va ser el Consell de Col·legis Majors, amb un manifest de rebuig l’any 2013. L’any següent tots els grups del Senat van donar suport a una moció que instava el govern central a adoptar mesures contra les novatades perquè “obligar a consumir alcohol, ingerir menjar per gossos o despullar-se té poc de broma”. També la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va manifestar la seva “rotunda condemna” a unes pràctiques que estan “al marge dels valors universitaris”, i fins i tot la Policia Nacional va difondre un decàleg contra les novatades.

De fet, aquestes proves estan prohibides a la majoria d’universitats catalanes, però en realitat en moltes se’n segueixen fent. Per això des de No Más Novatadas denuncien que amb les prohibicions no n’hi ha prou i aposten per prendre mesures “educatives i de sensibilització” a llarg termini per acabar amb el que creuen que són pràctiques “sense sentit a la universitat del segle XXI”.

Unes pràctiques prohibides per llei a França i als EUA

La llei espanyola no prohibeix en concret les novatades, però la Policia va advertir que algunes pràctiques que s’hi fan sí que poden tenir conseqüències penals si es denuncien, perquè hi pot haver lesions, amenaces o delictes contra la intimitat o la llibertat sexual. En canvi, el Codi Penal de França sí que prohibeix els bizutages, que defineix com a actes “que facin que una altra persona, contra la seva voluntat o no, pateixi situacions humiliants o degradants o li facin consumir alcohol en excés en reunions o esdeveniments relacionats amb l’ambient escolar o socioeducatiu”. Les penes van de sis mesos de presó i 7.500 euros de multa fins a un any de presó i 15.000 euros si s’hi sotmet persones especialment vulnerables.

A Estats Units, on les novatades estan molt esteses en germandats i equips esportius, estan prohibides en 44 dels 50 estats, i saltar-se la prohibició pot suposar multes i fins i tot penes de presó.

stats