TRIBUNALS
Societat 28/07/2011

Cas Hisenda: 6 anys de presó per a Núñez i el seu fill i 13 anys per a Josep Maria Huguet

Els Núñez han sigut declarats culpables de suborn i falsedat documental, i hauran de pagar també 2 milions d'euros. L'excap d'inspectors d'Hisenda Josep Maria Huguet, condemnat a 13 anys. De la Rosa, absolt. Juan José Folchii, condemnat a 7 anys i mig

Laia Espín
2 min
Josep Lluís Núñez, arribant a l'Audiència de Barcelona per a la lectura de la sentència del cas del frau a Hisenda / EFE

BarcelonaJosep Lluís Ñúñez i el seu fill han sigut condemnats a 6 anys de presó i a pagar 2 milions d'euros per suborn i falsedat documental en el cas del frau a Hisenda descobert fa 11 anys i jutjat fa un any. Javier de la Rosa, en canvi, ha resultat absolt, segons la sentència que s'ha llegit públicament aquest dijous al matí a l'Audiència de Barcelona. La mateixa resolució condemna l'excap dels inspectors d'Hisenda a Catalunya, Josep Maria Huguet, a una pena de 13 anys de presó.

Pel que fa a la resta d'acusats, un altre inspector implicat, Álvaro Pernas, ha sigut condemnat a 12 anys de presó i Manuel Abella, també de la inspecció d'Hisenda, a 11 anys.

En el capítol d'empresaris acusats pel mateix cas, a part de l'absolució de De la Rosa, destaquen les condemnes de Juan José Folchi, que ha sigut condemnat a 7 anys i 6 mesos de presó, i Eduardo Bueno, a 2 anys.

La Fiscalia demanava vuit anys de presó per al financer De la Rosa i vuit anys i dos mesos per a Núñez i per al seu fill per haver subornat presumptament excàrrecs d'Hisenda a Catalunya a canvi que fessin els ulls grossos en les inspeccions en les seves societats.

Per a l'excap de l'àrea regional d'Inspecció a Catalunya Josep Maria Huguet demanava 16 anys de presó. I per als dos exinspectors jutjats demanava 19 i 22 anys, respectivament.

El cas va obligar Josep Borrell –que havia sigut ministre d'Hisenda en l'època dels fets– a dimitir com a candidat a la presidència del PSOE el 1999, tot i haver guanyat les primàries davant de Joaquín Almunia un any abans. Fa un any, Borrell va haver de participar en el judici com a testimoni.

La sentència ha arribat un any després del final del judici, que es va celebrar 10 anys després de l'inici de la investigació judicial. El judici va durar 9 mesos i hi va haver 500 hores de vista pública. Hi havia 16 acusats, van passar 295 testimonis per la sala i el sumari va arribar als 112 volums.

La Fiscalia demanarà mesures cautelars

Després de conèixer-se la sentència, la Fiscalia ha avançat que demanarà mesures cautelars per als principals implicats, actualment en llibertat provisional. Això implicarà que se'ls retirin els passaports, se'ls obligui a presentar-se al jutjat cada setmana o cada quinze dies o, fins i tot, algun empresonament provisional, depenent de les mesures que demani la fiscalia i concedeixi el tribunal. Les peticions de la fiscalia es concretaran aquest divendres, en una vista específica per presentar-les, en la qual la defensa podrà presentar-hi les objeccions que vulgui. Es demanaran mesures cautelars per a Josep Maria Huguet, Josep Lluís Núñez i el seu fill, Juan José Folchi i els inspectors Abella, Pernas i Sánchez.

stats