SALUT MENTAL
Societat 09/10/2015

Objectiu: reduir un 10% els suïcidis en cinc anys

Salut realitza per primer cop un estudi sobre temptatives suïcides

Mario Martín Matas
2 min
Objectiu: reduir un 10% els suïcidis en cinc anys

BarcelonaEl departament de Salut ha fixat la reducció de les morts per suïcidi com una de les seves prioritats, després que en els últims anys les xifres hagin repuntat. Així ho va assegurar ahir el conseller Boi Ruiz, que amb motiu de la commemoració demà del Dia Mundial de la Salut Mental va presentar les dades del Codi Risc Suïcidi, ideat pel Govern i que, previsiblement, estarà totalment implantat aquest 2015.

Segons aquestes dades, que corresponen al 40% del territori, on es va començar a instaurar el pla l’any passat, els 900 professionals formats per atendre aquesta casuística han identificat 1.500 persones amb conducta suïcida, que han passat a formar part d’un seguiment especial per prevenir conductes autolesives. L’estudi és pioner a Europa, perquè malgrat que s’han fet molts estudis sobre el suïcidi, es basen en intents consumats i no hi ha dades prospectives. Salut confia que, amb el desplegament total del codi, podrà reduir les temptatives i, de retruc, la mortalitat, a més de definir la magnitud real del problema.

La directora del pla de Salut Mental, Cristina Molina, va destacar que és “prematur” treure conclusions, tot i que en el territori analitzat -Lleida, Camp de Tarragona, Vallès Occidental i Barcelona ciutat- s’han detectat 48,8 temptatives per cada 100.000 persones, davant d’una taxa de mortalitat de 7,2 casos. El pla es va implantar al juny a Girona, al setembre a les Terres de l’Ebre, ara s’està desplegant a la Catalunya Central i l’Alt Pirineu i al novembre es completarà a l’entorn de Barcelona.

Més dones ho intenten

Tot i que els suïcides són sobretot homes, principalment de mitjana edat, en el cas de les temptatives hi ha un nombre més alt de dones. A més a més, gairebé en el 10% dels casos es tracta de menors d’edat. De fet, el suïcidi fa temps que és la primera causa de mort entre els joves. Les dades del 2013, l’últim any amb dades disponibles, reflecteixen un repunt progressiu des del 2007, tot i que les 537 morts registrades són proporcionalment inferiors a les del conjunt de l’Estat i a la mitjana europea. El Govern s’ha fixat l’objectiu de reduir un 10% aquestes morts abans del 2020.

Salut va destacar que el 68% de les persones identificades en el registre com a potencials suïcides tenen diagnosticat algun problema de salut mental, i per això van subratllar la importància de la prevenció. De fet, l’activació del Codi Risc Suïcidi suposa que el pacient sigui atès per un especialista en un termini màxim de 10 dies -72 hores en el cas dels menors- i també que rebi una trucada de seguiment en el mes següent. En els territoris on s’ha implantat el codi, dues terceres parts dels potencials suïcides mantenen el contacte amb el sistema sanitari, una xifra molt superior a la gent que ho fa en condicions normals.

A més a més, la intenció és millorar l’atenció als familiars. El departament calcula que per cada suïcidi consumat hi ha sis persones properes a la víctima que el sobreviuen. El 40% d’ells tenen un “dol complicat” i requereixen una atenció especial. “S’ha de parlar del suïcidi, però se n’ha de parlar amb coneixement de causa”, van concloure ahir els experts.

stats