Societat 26/06/2019

Les obres d'estiu a Barcelona tindran especial afectació al metro

Després de l'esprint de l'any passat, aquest 2019 es treballarà en 76 punts de la ciutat

Maria Ortega
3 min
Usuaris del metro, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'estiu d'obres a Barcelona rebaixa el ritme. Després que l'any passat l'equip de l'alcaldessa Ada Colau premés l'accelerador aprofitant els últims mesos de mandat i treballés en fins a 92 projectes –una xifra de rècord–, aquest any durant els mesos de calor hi haurà afectacions en 76 punts, que és, això sí, la segona xifra més alta des del 2011. L'obra més notòria tindrà lloc a la L1 del metro, on es renovaran nou quilòmetres de via i instal·lacions. El servei estarà tallat des d'aquest dissabte i fins al pròxim 30 d'agost entre les estacions de Clot i Fondo i hi haurà dues llançadores i reforç de les línies 9 i 5 de metro. També es tallarà la L2 entre Paral·lel i Monumental de finals de juliol a principis de setembre i la L5 quedarà sense servei a Pubilla Casas durant tot l'agost i s'habilitarà un servei de bus. Més enllà dels talls previstos es treballarà en la millora d'accessibilitat a les estacions de Jaume I (L4) i de Vallcarca (L3).

Però els projectes estivals també afectaran l'àmbit de les rondes, amb pavimentacions al nus de la Trinitat i la neteja de túnels a la ronda de Dalt i la plaça de les Glòries, on s'entra en una nova fase de la construcció dels futurs túnels viaris. A més, durant els pròxims dies està previst accelerar els treballs per posar en marxa les grans estructures de joc que l'equip de Colau va prometre en ubicacions com el parc de la Pegaso de Sant Andreu. La previsió és acabar el setembre amb tres grans jocs en marxa.

També està previst aprofitar el juliol i l'agost per acabar urbanitzacions com la del perllongament de la superilla de Sant Antoni o la recta final de la pacificació del carrer Gran de Sant Andreu. Projectes, aquests dos, que, com ha remarcat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, van en la línia de l'estratègia de guanyar espai per al vianant, de fer que la "gent visqui millor". En total, el consistori invertirà 18,5 milions en les obres programades, mentre que el 2018, en plena esprintada preelectoral, les obres van suposar una injecció de 26,9 milions d'euros.

D'entre els 76 projectes en els quals es treballarà aquest any, 31 són urbanitzacions –com la de Sant Antoni i Sant Andreu– i vuit pavimentacions per millorar la seguretat viària. Tot i que la xifra total d'obres anunciades és notablement més baixa que la del 2018, quan va començar, per exemple, la reforma de la Meridiana, és més alta del que venia sent habitual.

Els grans projectes de l'estiu, més enllà de les millores a la L1 del metro, són la urbanització del nou espai guanyat sobre la ronda de Dalt a Horta-Guinardó, al costat del pont de l'avinguda Jordà; o les pavimentacions de les rondes que sempre es fan coincidint amb els mesos de juliol i agost perquè tenen una afectació molt important en el trànsit: la ronda de Dalt es tallarà del 17 al 18 agost en tos dos sentits entre les incorporacions set i nou. També es preveu acabar la instal·lació de l'ascensor del Polvorí, al barri de la Marina del Port, i les escales mecàniques de Canadencs, al barri de la Teixonera. Dues mesures que Sanz ha remarcat pel seu "valor social", igual que els treballs necessaris per fer possible el nou monument per recordar la presó de dones a les Corts.

Millores a Francesc Macià i la Gran Via

Les pavimentacions previstes, que tenen afectacions importants en la mobilitat, afectaran zones com la plaça de Francesc Macià i la del Cinc d'Oros (30 de juny), el tronc central de la Gran Via entre Aribau i la rambla de Catalunya (20 i 21 d'agost), el túnel de la plaça Espanya (17 i 18 d'agost), el túnel de les Camèlies (3 i 4 d'agost i 10 i 11 d'agost) i la plaça d'Alfons Comín (10 i 11 d'agost).

A més, també es faran actuacions per garantir la qualitat dels serveis que comportaran talls de trànsit en punts com el passeig de Sant Joan, la Travessera de Gràcia i de les Corts o Gran de Gràcia, entre d'altres.

Balenes i orenetes

Més enllà del que són les reformes urbanístiques, l'Ajuntament també preveu donar forma, durant els pròxims mesos, a les anunciades zones singulars de joc per als més petits.

Se n'instal·laran en tres punts: el parc de la Pegaso de Sant Andreu, on hi haurà un joc en forma de pop que obrirà a finals de juliol; els Jardins de la Indústria, on es posarà una estructura amb forma de balena, i el Parc Central de Nou Barris, on hi haurà una instal·lació en forma d'oreneta que obrirà cap a finals de setembre. La primera zona infantil singular es va estrenar, l'any passat, a la plaça del Sol de Gràcia.

stats