Un observatori submarí per controlar la salut del mar barceloní

És la primera estació a Barcelona i s'ha instal·lat a la platja turística de la Mar Bella

La Fundació Mar, una entitat sense ànim de lucre, ha instal·lat la primera estació submarina per observar l'estat ecològic del mar de Barcelona a la platja de la Mar Bella, sumant-se a les vint-i-dues que la Xarxa Silmar ha distribuït des del 2009 a tot el litoral català. Les dades que s'obtinguin permetran fer un diagnòstic permanent de les aigües barcelonines i establir les "mesures correctores per a la millora i la conservació del mar", tal com ha apuntat el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura.

Aquesta nova estació, una àrea d'entre 500 i 800 metres quadrats acordonada amb varetes submarines, permetrà analitzar la qualitat ambiental i l'estat dels hàbitats d'aquesta platja turística mitjançant bioindicadors. Els biòlegs de la fundació i els bussos voluntaris realitzaran entre sis i vuit immersions al llarg de l'any, tant de dia com de nit, i s'elaboraran diagnòstics periòdics de l'estat i la tendència als canvis. A més a més, serà una eina per valorar l'efecte del canvi climàtic, així com per fer l'inventari de les espècies marines que hi habiten.

Ventura ha reclamat que l'administració pública s'ha d'implicar més en el patrimoni natural i alerta que la situació del medi marí "està en regressió". El director de l'entitat ha assegurat que des de la Fundació Mar senten una "falta de responsabilitat" i que "és imprescindible invertir en protecció i conservació per poder mantenir la qualitat de vida". Recentment, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha assenyalat que el mar i el litoral, arreu del món, reben anualment un 5% dels recursos econòmics que es destinen a la conservació de la natura.

Control ecològic

La Fundació Mar té l'objectiu de consolidar i ampliar la xarxa d'estacions de control permanent a la zona de platges del litoral barceloní. Alguns dels impactes al mar més rellevants que la fundació ha recollit són el fondeig d'embarcacions sobre comunitats de fanerògemes marines i sobre fons de roca amb hàbitats i espècies fràgils a l'erosió mecànica i la contaminació de l'aigua, que pot provocar la regressió i la desaparició d'espècies sensibles. Altres impactes són la pesca professional i recreativa que afecta la viabilitat de les poblacions de peixos, crustacis i mol·luscos o el canvi climàtic amb l'augment mitjà anual de la temperatura de l'aigua.

Per la seva banda, el director de mercadotècnia de Diagonal Mar, Oscar Bermúdez, ha explicat que el centre comercial ha fet una inversió de 15.000 euros per posar en marxa l'estació, encara que els anys vinents, i a mesura que es necessitin més recursos, més voluntaris i més material per poder portar a terme l'activitat, "la xifra anirà incrementant-se".

Més continguts de