Societat 21/08/2011

Els ocells també posen banyes

L.b.
1 min
Als anys 60 es creia que el 92% dels ocells eren monògams. Les proves d'ADN van revelar, però, taxes d'infidelitat de fins al 40%.

Els ocells tenen fama de ser animals fidels i de tenir la mateixa parella durant tota la seva vida. D'aquí la imatge de dues tórtores per representar l'amor conjugal. Però no. Ells també són infidels, com demostren diversos estudis. Segons Bridget Stutchbury, autora d' El detectiu dels ocells , els ocells d'Amèrica del Nord, que recorren milers de quilòmetres cada any, tenen taxes molt elevades d'infidelitat, "un 40% en el cas de les femelles". De fet, en el món animal, la monogàmia sexual "no és la norma general i és poc freqüent", explica el zoòleg, Xavier Espadaler. Els científics han estudiat 5.000 espècies de mamífers i han trobat que només entre el 3% i el 5% són monògams. "Si criar les cries no és difícil i la femella sola se'n pot encarregar, el sentit de la monogàmia desapareix", diu Espadaler.

Però molts cànids -llops, coiots o fures- tenen comportaments monògams. També les oques salvatges així com algunes gambes, escarabats i una espècie de gaseles concreta. "Perquè la monogàmia existeixi en el món animal, la cria de les espècies ha de ser en condicions molt dures, tant que se'n necessitin dos. Però poden ser monògams només durant l'època de la cria i després cadascú fa la seva", explica Espadaler. Aquest professor de la Unitat d'Ecologia de la UB explica que en moltes espècies, com esponges, corals o peixos, no té sentit parlar de monogàmia quan "no es reconeixen com a individus". A més, en els animals no és una infidelitat, sinó "un intent de multiplicar la descendència".

stats