Societat 26/05/2021

L'oci nocturn reclama al TSJC l'obertura immediata de discoteques

La patronal Fecasarm al·lega que la situació sanitària actual ja no justifica el tancament 'sine die' del sector

C.L.A
2 min
Locals d'oci nocturn del Port Olímpic de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa patronal de l'oci nocturn Fecasarm ha presentat un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) en què demana la reobertura immediata de discoteques, sales de ball, de festes amb espectacle, bars musicals o karaokes, que des de fa 10 mesos tenen la persiana abaixada per les restriccions del covid-19. En l'escrit dirigit al TSJC, la patronal considera que les mesures actuals que obliguen al tancament del sector no es poden mantenir amb la situació epidemiològica que té Catalunya. El 24 de juliol de l'any passat el Govern va ordenar per sorpresa el tancament de l’oci nocturn a Catalunya i, malgrat que el Procicat va fer públic fa dues setmanes el protocol de represa de l'activitat d'aquests locals, encara no hi ha data fixada per reobrir-los.

A banda de "l'evolució favorable de la situació sanitària", la Fecasarm assegura que l'actual ritme de vacunació així com l'increment de botellons i festes il·legals després de l'aixecament del toc de queda justificarien retirar les restriccions vigents, que, asseguren, "són desproporcionades i del tot innecessàries" per a un sector que arrossega "greus perjudicis". En l'escrit, l'organització insisteix en "la situació crítica de les famílies que viuen del sector després de suportar entre 9 i 14 mesos amb ajudes insuficients" i demana que el tribunal adopti mesures cautelars urgentíssimes per a la reobertura d'aquests locals, molts dels quals només podran recuperar-se tornant a l'activitat habitual.

Tests d'antígens negatius i mascaretes

El que planteja la Fecasarm és obligar els clients a acreditar que han obtingut un test d'antígens negatiu entre 24 i 72 hores abans o que s'hagi aconseguit la pauta completa de vacunació –amb una o dues dosis corresponents segons el tipus de vacuna rebuda–. A més, proposen que els assistents hagin de portar la mascareta posada tota l'estona i un aforament limitat al 50% per als locals amb espais interiors i al 75% per als exteriors, però sense haver de guardar distància de seguretat. "Les proves pilot han demostrat l'eficàcia dels tests previs per accedir-hi sense necessitat de guardar distància de seguretat", defensa en l'escrit la patronal, fent referència a estudis com el que es va fer al concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi.

La Fecasarm creu que el tribunal acceptarà el recurs presentat, igual que ho va fer la setmana passada amb la restauració, quan va autoritzar bars i restaurants a obrir fins a les dotze de la nit amb un aforament del 50%. Una decisió que va arribar en contra de les previsions de la Generalitat, que havia anunciat hores abans que l'obertura dels bars i restaurants s'allargaria fins a la mitjanit uns dies més tard, però amb un aforament límit del 30% per als locals.

L'organització també va presentar aquest dimarts un recurs al TSJC que reclama que les sales de concert puguin servir consumicions i tenir el públic dempeus, així com l'ampliació horària de les activitats de restauració fins a la una de la matinada.

stats