Societat 08/02/2013

Els restaurants, sense setrills

Satisfacció entre els productors per la normativa que obligarà bars i restaurants a servir l'oli d'oliva envasat i etiquetat

2 min
Diferents olis envasats, a la Fira de l'Oli de les Borges Blanques

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha manifestat aquest divendres la satisfacció del sector oleícola arran de la modificació de les normes de comercialització de l'oli d'oliva que ha aprovat la Comissió Europea (CE) per afavorir que el consumidor pugui identificar millor la categoria i la qualitat de l'oli que consumeixi. La nova normativa, d'obligat compliment en tots els estats membres de la UE, preveu que l'oli d'oliva que se serveixi en restaurants i bars estigui degudament envasat i etiquetat, mesura que des del 2007 portava reivindicant la FCAC.

El responsable del sector de l'oli d'oliva de la Federació, Joan Segura, ha remarcat que "etiquetar correctament l'oli d'oliva és imprescindible per garantir una correcta informació al consumidor i evitar fraus en el producte". Les cooperatives fan una valoració positiva de la nova normativa europea perquè també exigeix que el nom comercial del producte aparegui de manera íntegra en un lloc visible de l'etiqueta en el cas dels olis d'oliva que contenen oli refinat barrejat amb oli verge. Fins ara, aquesta obligació la compleixen només les categories de major qualitat -oli d'oliva verge i oli d'oliva verge extra.

La nova normativa vol evitar un possible etiquetatge confús en el cas dels olis d'oliva refinats i els olis de pinyolada, segons Segura. La FCAC també veu bé que, en l'etiqueta dels olis d'oliva verge i verge extra, es pugui identificar la campanya de recol·lecció de l'oliva, igual que es fa en els vins.

La nova normativa també obliga que els envasos estiguin proveïts d'un sistema que impedeixi la seva reutilització una vegada esgotat el producte que conté.

La proposta de la CE només està pendent de rebre el vistiplau de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) perquè la UE pugui procedir a la seva aprovació formal i entrin en vigor les noves condicions, garantia de transparència i qualitat tant per a productors com per a consumidors.

stats