Societat 05/03/2020

Omella diu que veu bé que es retirin els concerts a les escoles que separen per sexe i després se'n desdiu

El president de la Conferència Episcopal trasllada el seu suport "sense fissures" a tots els centres

Ara
3 min
L'entrada de l'escola Xaloc, el centre per a nens vinculat a l'Opus Dei de l'Hospitalet.

BarcelonaEn el debat sobre el paper de l'escola concertada hi ha dit la seva aquest dijous el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Però les declaracions han arribat amb polèmica. En una entrevista a SER Catalunya, Omella ha dit que està d'acord que es retirin els fons públics a les escoles concertades que segreguen per sexe. "Hi estic d'acord, però cal veure com s'aplica, si forcen massa o no", ha opinat, i ha afegit que separar els alumnes per sexe a les aules "no és una cosa habitual o exagerada". Ara mateix hi ha 12 centres educatius concertats que separen nens i nenes, tots vinculats -a nivells diferents- amb l'Opus Dei.

Les declaracions d'Omella arribaven en plena polèmica al voltant de l'escola concertada, que es queixa de les pressions que rep tant del Govern com de l'Estat. El departament d'Educació ha anunciat que retirarà el concert a aquells centres que separen els alumnes per sexe a través de dos decrets que s'estan a punt d'aprovar. En canvi, el govern espanyol del PSOE i Podem ha presentat aquesta setmana el projecte de llei d'educació, un text una mica menys ambiciós que els plans del Govern, en què no s'eliminen els concerts per aquestes escoles però sí que "es prioritzarà" la subvenció d'aquells centres que apliquin el principi de coeducació i no separin l'alumnat per gènere.

Una estona després de l'entrevista, Omella ha fet un tuit en què admetia que no s'havia explicat bé. "Per si hi ha algun dubte, vull expressar el meu suport sense fissures a l'escola diferenciada i a totes les escoles religioses pel seu servei a la societat", diu la piulada.

Més enllà de les 12 escoles que separen els alumnes per sexe, Omella ha defensat a la ràdio de manera contundent el model de la concertada i també la llibertat dels pares per educar els fills als centres que creguin més adequats. El cardenal ha advertit que, entenent que els centres concertats han de tenir les portes obertes a tothom, molts –en mans d'ordes religiosos– tenen "un ideari que s'ha de respectar". Unes paraules per tranquil·litzar el sector concertat, que en les últimes setmanes ha presentat més de 150.000 al·legacions contra els plans del Govern perquè consideren que el nou decret d'admissió, a través del qual Educació podrà controlar l'oferta de les escoles concertades, limita la llibertat de les famílies a l'hora d'escollir centre.

Així, el cardenal ha demanat treballar en un "gran pacte d'estat d'educació" perquè les lleis no vagin canviant en funció de qui governa. "No és pot anar de dreta a esquerra i d'esquerra a dreta, això és un desordre", ha opinat.

Bargalló diu que la concertada no ha de preocupar-se

Davant la polèmica dels últims dies en relació al paper de l'escola concertada, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha defensat el projecte de decret d'admissió de la Generalitat i ha garantit que l'escola concertada "no s'ha de preocupar", perquè només és "una elit de la concertada" la que no es corresponsabilitza per l'equitat ni pel futur del seu propi model.

A més, Bargalló ha dit que l'objectiu del decret és evitar que els centres escullin els seus alumnes, i no que les famílies escullin centre. "Són decrets [de concerts i d'admissió] de finalitat social i educativa, d'ordenació, treballats i que compleixen amb la normativa", ha dit. Així, ha intentat tranquil·litzar les famílies: "Hi ha dret a l'elecció de centre, els decrets ho mantenen com fins ara, és un dret preferencial", ha assegurat Bargalló al Parlament, davant les crítiques del diputat del PP Daniel Serrano.

Aquest diputat havia titllat l'ideari del departament de "totalitari i xantatgista". "El Govern vol carregar-se la diferenciada perquè és una via de controlar l'educació", ha dit Serrano, que s'ha mostrat convençut que consellers i diputats de JxCat pensen el mateix que ell.

stats