Societat 23/07/2020

L'OMS valida el tancament de l'oci nocturn de forma selectiva i temporal per frenar el coronavirus

L'agència sanitària global diu que Espanya reacciona "bé i ràpid" als brots

Ara
2 min
Una discoteca amb restriccions de Tarragona

BarcelonaEnmig de la polèmica sobre si discoteques i bars s'han de tancar de nit per intentar contenir el coronavirus, l'OMS ha assumit aquest dijous que aquesta pot ser una solució temporal i selectiva perquè molts dels brots nous actius es produeixen, precisament, en espais d'oci nocturns, on els clients relaxen les mesures bàsiques d'higiene i faciliten la transmissió del covid-19 a la comunitat. No és tracta, però, d'un tancament generalitzat, ha remarcat la responsable de la gestió de la pandèmia a l'OMS, Maria Van Kerkhove, que aposta perquè hi hagi una anàlisi acurada i s'actuï en les àrees concretes on es localitzi un nou focus per deixar els locals inactius durant un temps determinat. "Necessitem tenir un enfocament basat en dades, saber on és el virus, on té oportunitats de transmetre. Si és en certes àrees, llavors sí, potser s'hagin de fer tancaments durant un temps", ha afirmat.

Per a l'agència sanitària no es tracta d'anar en contra d'aquests negocis sinó que s'han de controlar tots els llocs de concentració i locals amb aglomeracions, sobretot en espais tancats, que són on hi ha un risc més gran. El director d'Emergències Sanitàries de l'organisme, Mike Ryan, ha matisat que cal trobar un equilibri entre la seguretat sanitària i la recuperació de la rutina i en cap cas es pot actuar pel broc gros: "No es pot fer servir un gran martell per a un petit clau", ha il·lustrat per explicar la importància d'intervencions "quirúrgiques". Així, amb aquest mateix argument, l'OMS aposta per confinaments molt selectius, amb els límits molt ben limitats a les àrees afectades per no perjudicar ni l'economia ni les vides de la ciutadania.

Per al director general, l'etíop Tedros Adhanom, la gran solució és "el compromís" individual i comunitari d'adoptar les mesures de protecció i ha advertit que actualment decidir què es fa, on es fa i amb quins companys es fan les activitats és una decisió de "vida o mort".

En la roda de premsa diària des de la seu central a Ginebra, preguntat sobre fins a quin punt preocupen els repunts de coronavirus a Espanya, Ryan assegura que s'ha reaccionat "ràpid i bé" i ha diagnosticat que "la incidència de la malaltia és estable".

stats