Societat 27/07/2017

Cop policial a dos dels pisos dels camells del Raval

Després d’un mes de protestes dels veïns, la policia deté tres persones i investiga altres casos similars

Pau Esparch
4 min
El pis del carrer Picalquers on han entrat els agents

Barcelona“Quan a la nit sentia soroll, mirava per l’espiell de la porta i solia veure una persona a l’escala de l’edifici que s’estava punxant. L’endemà el replà feia molta pudor i hi havia taques de sang a la paret”. És el relat d’una nit qualsevol dels últims dos mesos d’una veïna del Raval de Barcelona. Ahir a primera hora del matí la policia va entrar al seu bloc, al carrer Picalquers. El dispositiu va despertar els veïns, que no es van estranyar quan van comprovar que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana escorcollaven l’habitatge de la primera planta. Sabien perfectament que el pis era un punt de distribució de droga perquè ells mateixos ho havien denunciat.

Les queixes veïnals de l’últim mes van motivar que la policia obrís una investigació al Raval per determinar quins domicilis del barri feien servir els camells per desenvolupar el seu negoci. De fet, a principis de juliol l’ARA va avançar que els veïns del Raval alertaven que havia crescut la venda de droga entre edificis buits del barri que els traficants havien ocupat. Fins i tot, en alguns casos els veïns havien rebut amenaces dels camells i la tensió havia donat pas a diverses protestes, com ara cassolades al carrer d’en Roig. El cop policial d’ahir va acabar amb la detenció de tres persones als dos blocs on van entrar els agents; en tots dos casos, els traficants havien ocupat els pisos il·legalment. Al carrer Picalquers van arrestar un home de 38 anys de nacionalitat espanyola, i al carrer Carretes van detenir dos homes, de 38 i 42 anys, de nacionalitat dominicana.

Però això només és la punta de l’iceberg, ja que la policia va avisar que manté la investigació oberta en altres immobles del Raval que també han ocupat els traficants per vendre-hi droga. De moment, els veïns del número 11 del carrer Picalquers (que se situa en un carreró que porta al carrer Malnom) podran tornar a dormir. En les últimes setmanes es despertaven pels crits i els cops que sentien a la nit, ja que l’activitat dels camells creixia a mesura que es feia fosc. L’actuació policial, però, no ha deixat tranquils els veïns del bloc, que encara estan atemorits pels traficants. Cap d’ells vol dir el seu nom perquè, quan el pis funcionava de punt de distribució, evitaven parlar amb els camells, i els que ho intentaven, només havien obtingut a canvi insults i amenaces.

“Sempre hi havia gent que pujava i baixava del pis. Cada dia passaven per aquí entre 30 i 40 persones”, recorda una veïna del carrer Picalquers. Els traficants no només vivien dels consumidors habituals, que ja sabien on era el local de subministrament. La veïna explica que els camells també sortien al carrer per intentar vendre el material, sobretot als turistes. Casualment (o no), al carrer Picalquers hi ha un edifici que -tot i que no té cap distintiu de bloc d’apartaments- sol allotjar visitants estrangers.

A part de la brutícia i la pudor, els veïns també patien l’actitud dels clients dels traficants. “A vegades clavaven puntades de peu a la porta del meu pis perquè es pensaven que era el local dels camells”, ressalta una afectada. Però la molèstia no només era nocturna, també hi havia moviment de consumidors tot el dia.

Intent de reocupació

L’activitat era tan frenètica que ahir la policia la va viure de primera mà. Els agents van entrar al pis del carrer Picalquers a dos quarts de vuit del matí i a les nou van haver d’aturar un grup de persones que ja intentaven tornar-hi a accedir. Davant l’intent de reocupació, una patrulla de la Guàrdia Urbana va custodiar l’edifici fins que una empresa va posar una porta metàl·lica a l’entrada del domicili per evitar que es produís una altra ocupació il·legal. Mentre els agents feien aquesta vigilància, diverses persones que es dirigien cap al número 11 del carrer Picalquers van girar cua després de veure la patrulla davant la porta. Aquesta actuació immediata de tapiar la porta no és nova, ja que en altres punts del Raval han sigut els mateixos veïns els que han precintat els pisos després de la batuda policial.

Però el resultat del cop d’ahir no va ser igual per al número 24 del carrer Carretes. Tot i que la policia va entrar a un pis del bloc, ahir continuava ocupat perquè hi seguien vivint altres persones que no havien quedat detingudes en l’actuació, ja que no estaven relacionades amb el tràfic de drogues. Després de l’escorcoll, els Mossos i la Guàrdia Urbana van concloure que l’habitatge del carrer Carretes només s’utilitzava de punt d’emmagatzematge de les substàncies estupefaents que posteriorment es distribuïen. Malgrat tot, els veïns de l’edifici també n’havien patit les conseqüències. “Feien soroll i cridaven a l’escala”, es queixa una afectada.

A part de les detencions, la policia va confiscar ahir dosis de marihuana i de cocaïna, diners i balances de precisió entre els dos escorcolls. Tot i això, els veïns del Raval no donen per resolta la polèmica i mantenen l’alerta, ja que tenen detectats molts altres casos similars.

stats