Societat 02/10/2014

El 40% dels pacients que esperen un trasplantament de medul·la òssia no troba un donant compatible

Salut fa una crida a augmentar el nombre de donants per ajudar a curar leucèmies, limfomes i malalties de la sang

Marc Toro
3 min

BarcelonaEntre un 30 i un 40% dels pacients catalans que esperen un trasplantament de medul·la òssia no troben un donant compatible entre els 24 milions de donants que hi ha al món. Ho ha afirmat aquest dijous el conseller de Salut, Boi Ruiz, en un acte al departament en motiu del Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia. A Catalunya hi ha més de 25.000 donants, una xifra que ha crescut en els darrers anys, però Ruiz ha deixat clar que "és insuficient" perquè, entre d'altres, només en un de cada 250 casos s'acaba fent efectiva la donació. El conseller també ha destacat que tan sols 3 de cada 4 malalts no tenen un donant compatible entre els seus familiars.

És per això que el departament ha fet una crida a augmentar el nombre de donants per ajudar a curar leucèmies, limfomes i malalties de la sang. Cal tenir en compte que l'únic remei per les leucèmies i algunes malalties de la sang són els trasplantaments al·logènics, que es pot fer a partir de la donació de medul·la òssia, amb la donació de sang perifèrica o la donació de sang del cordó umbilical.

Segons ha explicat el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, el Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia ha de servir per augmentar la sensibilització i coneixement de la societat al voltant de la problemàtica, així com el nombre de donants potencials. El director mèdic del Registre de Donants de Medul·la Òssia de la Fundació Josep Carreras, Enric Carreras, ha afegit arguments per assolir aquests objectius, afirmant que tan sols un 50-65% dels malalts de leucèmia (el 30% dels càncers infantils) troben un donant compatible.

Home menor de 35 anys: el donant ideal

Per a poder registrar-se com a donant de medul·la òssia cal tenir entre 18 i 55 anys i un bon estat de salut, essent els homes menors de 35 anys el donant ideal, tal i com ha apuntat el director de l'Institut de Malalties Hematològiques i Oncològiques de l'Hospital Clínic, Álvaro Urbano. Mentre que hi ha entre un 10 i un 40% de probabilitats que els malalts mori per complicacions després del trasplantament, en funció del tipus de malaltia o la fase en què es trobi aquesta, els factors associats al donant són més controlables si es disposa d'una gran registre de potencials persones compatibles.

"Donar moll de l'os no és complicat"

Tant Boi Ruiz com el cap del Servei d'Oncologia i Hematologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, José Sánchez de Toledo, han insistit en la idea d'eliminar l'estigmatització de la donació de medul·la òssia. "Donar moll de l'os no és complicat", ha assegurat el conseller. Si bé requereix un ingrés hospitalari, es realitza sota anestèsia i no cal medicació prèvia. Carreras va voler deixar ben clar, a més, que en el cas d'extreure medul·la òssia (només es realitza en el 20% de les donacions), no hi ha "cap risc de danyar la medul·la espinal", ja que en la zona on es fa la punció "no hi ha nervis".

Pel que fa al procés de donació de sang perifèrica, Ruiz ha afirmat que "no és més complex que el del donant de sang convencional", i que tan sols requereix unes dues o tres hores sense ingrés hospitalari. En aquest sentit, ha apostat per reforçar la informació que es dóna sobre la donació de medul·la òssia a les campanyes de donació de sang.

"Donar no té ni raça ni religió"

També ha defensat la senzillesa dels trasplantaments el José Luis Gómez, un pacient al qual van detectar leucèmia als 29 anys i que, després de no respondre al tractament de quimioteràpia, es va curar en ser trasplantat. "A través d'un donant de cordó i una mica de la meva germana em van fer el trasplantament, i a partir de llavors tot va anar genial", ha assegurat, per afegir que els trasplantaments "salven vides". "Donar no té ni raça ni religió [...] Es tracta de donar vida", ha conclòs.

stats