Societat 24/05/2020

La Paeria portarà a la Fiscalia el cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida destapat per l'ARA

L'alcalde Miquel Pueyo assumeix la responsabilitat del consistori i diu que aniran "fins on calgui"

A. Llimós / N. Juanico
3 min
L’edifici de l’Aula de Teatre és al complex de l’antic escorxador de Lleida.

BarcelonaLa Paeria portarà a la Fiscalia els casos d'abusos sexuals que ha destapat el diari ARA a l'Aula de Teatre de Lleida. El consistori que encapçala el republicà Miquel Pueyo portarà el cas novament a la justícia perquè s'investigui l'actuació d'Antonio Gómez com a director i professor de l'escola municipal. Així ho va avançar l'alcalde de la ciutat a través de les xarxes socials. "El govern de la Paeria assumeix la seva responsabilitat i anirà fins on calgui per posar al descobert tots els silencis i totes les irregularitats. Tolerància zero amb les violències contra les dones", ha dit Pueyo.

En una investigació publicada aquest cap de setmana, l'ARA ha revelat els abusos que Antonio Gómez –i un segon professor, Ruben Escartín– van perpetrar a desenes d'alumnes, moltes d'elles menors. L'any 2018 nou d'aquestes noies van denunciar els dos professors per abusos entre els anys 2001 i 2008, però el cas havia prescrit i es va acabar arxivant. Ara, però, han aparegut més casos de noies que van patir durant els últims anys les actituds i males praxis de Gómez.

"L'aparició d'aquest reportatge aporta noves informacions de què no disposàvem i que ens reforcen la voluntat de prendre un seguit de decisions contundents al respecte", diu el comunicat que ha fet públic la Paeria, en què s'insta les persones que hagin patit abusos a utilitzar una nova eina que el consistori posarà en marxa aquesta mateixa setmana per denunciar els fets. Es farà de manera que es pugui fer la denúncia anònimament i que es pugui utilitzar com a prova en cas de judici. L'equip de govern de Pueyo portarà el cas a la Fiscalia, proposarà al ple de la Paeria la creació d'una comissió especial per tractar el cas i es declararan els agressors com a persona non grata a la ciutat. A més, quan les circumstàncies actuals ho permetin, es realitzarà una "acció artística de desgreuge i suport a les víctimes".

La Paeria també ha assegurat que estudiarà la concessió administrativa amb l'Aula de Teatre de Lleida. "Les primeres converses sobre aquest tema amb l'Aula les vam tenir l'estiu passat. Els fets són molt greus. És un servei municipal i és important que l'Ajuntament assumeixi de manera directa la responsabilitat en la gestió", ha explicat a l'ARA la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro.

En el seu comunicat el consistori explica que "la direcció de l'Aula d'aquell moment era coneixedora dels fets des de fa anys i no va actuar durant tot aquest temps fins que no es va produir la denúncia". Per això, diu l'escrit, "està en estudi una altra manera de gestió pública" de l'Aula, un servei que prestava fins ara l'Associació Teatre estable de Lleida. Els canvis que preveu impulsar la Paeria es faran per la "gravetat dels fets" exposats i ja aquesta setmana es reuniran amb la direcció actual del centre l'anterior i per tractar el tema. "Hi ha informacions noves que no coneixíem i necessitem que ens donin explicacions", ha afegit Castro.

Després de les últimes eleccions municipals del 2019 la Paeria va passar de mans del PSC, que històricament havia governat Lleida, a ERC. El relleu va coincidir amb les primeres notícies sobre els fets que havien passat a l'Aula, tot i que el 2019 no van aparèixer els noms dels agressors. Antonio Gómez va abandonar el centre i la direcció de l'Aula i el consistori van començar a treballar conjuntament en una bateria de mesures per evitar que hi haguessin nous casos: es va fer una formació del professorat i es va elaborar un protocol de prevenció i actuació en cas d'abusos, que es va presentar el 25 de febrer passat.

Montse Parra, que va ser regidora de cultura durant 12 anys quan el PSC governava Lleida, ha titllat els fets d'"esgarrifosos" i una autèntica "perversió", i assenyala que l'anterior alcalde, el socialista Fèlix Larrosa, va ser qui va portar el cas a la Fiscalia quan les noies van decidir denunciar el 2018. "Ens vam quedar de pedra quan ell ens ho va explicar. Fins llavors no en sabíem res", diu Parra, que recorda que la denúncia, que es va acabar arxivant, va coincidir amb un viatge de Gómez al Brasil i que l'exdirector de l'Aula era vist a la ciutat com una "persona important, carismàtica, molt entusiasta i que defensava el paper educatiu de l'Aula".

stats