La PAHC denuncia un desnonament de 41 persones a Manresa: "És una salvatjada"

El jutge ha ordenat el desallotjament del bloc, on hi viuen una quinzena de menors i persones vulnerables

Ara
3 min
Pla general del bloc de pisos ocupat per la PAHC i on hi viuen una quarantena de persones vulnerables.

L'Abdelahim, la seva dona i els seus fills van arribar en pastera buscant una situació estable per a la seva família. L'Abdelkader, sense ingressos, no té feina i li costa trobar-ne perquè li falta una mà. La Wassima va haver de triar entre ocupar o deixar d'alimentar les seves filles. Són tres dels 41 veïns que viuen des del 2018 en un bloc ocupat per la PAHC a la carretera de Vic de Manresa. Si no passa res, en deu dies poden quedar-se al carrer. Van guanyar el judici contra el propietari de l'edifici, però hi va presentar recurs i ara la justícia li ha donat la raó. "No som delinqüents, només volem viure", diu la Wassima. I és que, a més de quedar-se sense sostre, s'ha imposat una multa de 450 euros per veí. Si no la paguen, poden anar a la presó.

Al bloc, ubicat a la carretera de Vic de Manresa, hi viuen 41 persones, 15 de les quals menors d'edat. L'edifici, propietat d'un gran tenidor, estava deshabitat quan la PAHC el va ocupar el gener del 2018. El judici, guanyat pels veïns, va ser l'octubre del 2019, però el recurs de la propietat, un gran tenidor, va capgirar la situació i ara seran desallotjats.

La mateixa PAHC reconeix que la resolució els ha agafat per sorpresa i exigeixen a les administracions que facin alguna cosa. "Per a Manresa seran 41 persones de cop al carrer", recalca Berni Sorinas, portaveu del col·lectiu, que denuncia també que, a més de fer-los fora, si hi ha impagament de la multa hi pot haver presó. "És una bestiesa que per tenir un sostre hagis d'anar a la presó", denuncia.

Un grup de veïns de l'immoble.

Veïns atemorits

La Wassima és una de les inquilines més veteranes al bloc. Explica que sola, amb dues filles, va ser l'única alternativa que va trobar per subsistir. "Tots els que vivim aquí hem ocupat per necessitat i estem morts de por, perquè ens quedarem al carrer", relata, i insisteix que ells el que voldrien és poder pagar un lloguer social, que la PAHC ha intentat negociar amb la propietat, que, segons asseguren, no els ha volgut rebre mai.

"No volem viure de franc, però és que no tenim alternativa", lamenta la Wassima, que assegura que tots els veïns de l'immoble estan en una situació precària. La Latifa explica que no té papers, fet que li impedeix trobar feina. El Mohammed està pendent de la seva cinquena operació de cor. L'Asmae no es pot aixecar de la cadira de rodes. La Louisa, amb 85 anys, cobra 300 euros de pensió. "Què llogo amb aquests diners?", es pregunta.

A part de les residències particulars, al mateix bloc de pisos la PAHC també hi té ubicada l'Escola de Joves, una escola d'alfabetització de dones i un espai de l'Escola Popular.

Un grup de veïnes a l'escola de dones, ubicada als baixos de l'edfici.

Pendents d'un segon judici

A part del desallotjament, la multa és de 450 euros per adult, és a dir, prop de 9.000 euros en total. Des de la PAHC tenen intenció d'organitzar-se per recaptar els diners a través d'iniciatives solidàries i evitar que cap inquilí pugui acabar a la presó.

Els veïns, a més, tenen un segon front obert. El primer judici –guanyat i perdut amb el recurs– es va fer al jutjat penal, però la propietat també va presentar denúncia administrativa, pendent encara de data de judici i que podria comportar més sancions per als veïns.

stats