Societat 01/06/2016

La pallissa d'un proxeneta destapa una xarxa de tràfic i prostitució d'albaneses a Barcelona

Controlaven la prostitució al barri de les Corts i cobraven a les noies per exercir al carrer. Un dels presumptes proxenetes és menor d'edat

Enric Borràs
3 min

BarcelonaUn home que anomenaven "el taxista" les duia d'Albània a Macedònia. D'allà viatjaven a Barcelona, on les obligaven a prostituir-se i a pagar entre 20 i 50 euros al dia pel 'dret' de fer-ho en un carrer concret, més una part de tots els beneficis. Cada dia, sense excepcions i en jornades inacabables; fes el temps que fes. Les controlaven fins i tot quan menjaven. I, si no complien, les amenaçaven o les pegaven. Però una de les pallisses els va acabar destapant, segons un comunicat dels Mossos d'Esquadra.

Al mes de novembre una dona que es prostituïa al carrer Carles Ferrer Salat, al barri de les Corts de Barcelona, va rebre una pallissa d'un home albanès acompanyat de dos individus més. No l'havia captada la xarxa de tràfic de persones, el grup controlava els carrers: feia cinc anys que pagava 50 euros al dia al cap dels albanesos per poder-se prostituir a la zona. Quan va baixar el nombre de clients, va deixar de pagar; primer la van amenaçar i després, amb la pallissa, van complir l'amenaça.

La denúncia de la dona, que va patir "fortes lesions", segons els Mossos, els va posar a ells i a la Guàrdia Urbana sobre la pista del grup. El 2 de maig els investigadors de tràfic d'éssers humans dels Mossos de Barcelona, en col·laboració amb els de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella, van entrar en cinc immobles de Barcelona i l'Hospitalet i van arrestar nou persones per tràfic de dones per a la prostitució forçada, lesions, amenaces, coaccions, tràfic de drogues, blanqueig i pertinença a organització criminal. Un dels presumptes proxenetes detinguts, el fill d'un altre membre del grup, té menys de 18 anys.

Segons els Mossos el grup duia les víctimes a Barcelona, on les assignaven a un membre del grup, que les controlava, fent-los de proxeneta, i els reclamava una part dels guanys per pagar el deute que havien contret amb el viatge fins a Catalunya. Durant la investigació els policies van detectar set intents de captació d'albaneses, encara que no tots "es van consumar", i quan es va fer l'operació una noia tot just acabava d'arribar, de manera que no es va arribar a prostituir.

El cap del grup "assignava a les diferents noies la zona on s’havien de col·locar al carrer mentre que una dona de la seva confiança controlava quants serveis feien i quants diners havien guanyat", segons els Mossos. Si no eren prou insistents buscant clients, les amenaçaven o les multaven. Fins i tot menjar sense permís durant les hores en què es prostituïen "podia comportar conseqüències", segons els Mossos.

Set dels detinguts són d'origen albanès mentre que dos tenen nacionalitat espanyola, el cap del grup "utilitzava" un d'aquests dos quan pretenia agredir o intimidar algú. També es dedicaven a la venda de drogues, segons els Mossos, sobretot de cocaïna. Mentre va durar la investigació el presumpte cap del grup va fer diversos enviaments de diners al seu germà, a Albània, per un valor de 10.000 euros. Els enviava a nom d'altres persones, fins i tot de les noies que prostituïa.

En l'operació es van confiscar 7.100 euros en efectiu, 100 paperines de cocaïna, 50 grams de cocaïna en roca i una bona quantitat de rebuts d'enviaments de diners a Albània. Quatre dels detinguts van ingressar a la presó sense fiança, a un altre se li va prohibir acostar-se a mig quilòmetre de la zona de les Corts on prostituïen les dones i els altres van quedar en llibertat amb càrrecs. Els Mossos no descarten més detencions.

stats