BALEARS
Societat 24/08/2019

Palma no canvia les multes als manters per formació tot i avalar-ho

Si bé una novetat que introdueix l’ordenança municipal de Palma, aprovada fa nou mesos, és aquesta possibilitat, fins ara cap dels venedors ambulants sancionats ho ha pogut aplicar, segons fonts policials

Maria Fuster
2 min
Uns venedors ambulants recollint el seu material per la presència de la policia.

PalmaMentre que a Barcelona aquest estiu s’ha endurit l’estratègia contra el top manta amb dispositius policials, a Palma continuen sense activar la mesura de canviar les multes als manters per cursos de formació. Si bé una novetat que introdueix l’ordenança municipal de Palma, aprovada fa nou mesos, és aquesta possibilitat, fins ara cap dels venedors ambulants sancionats ho ha pogut aplicar, segons fonts policials. L’Ajuntament de Palma assegura que la mesura encara no està en marxa, però que hi ha la intenció d’activar-la.

La regidora de Justícia Social de Palma, Sonia Vivas, assegura que la realitat dels manters és d’una complexitat immensa. “Com es pot arreglar, si la llei d’estrangeria no els deixa treballar i aboca la gent a la il·legalitat?”, es demana. Per tractar el problema, Vivas aposta per crear un òrgan integrat per Càritas, representants dels venedors ambulants, comerciants i l’Ajuntament. “La solució comença per parlar, acceptar que hi ha una problemàtica i deixar d’utilitzar aquest tema contra l’esquerra, perquè afecta tothom. Cal estudiar el fenomen i veure com podem incidir-hi”, explica.

Però, de moment, els manters que no aconsegueixin fugir dels policies municipals es queden sense el material que tenen per vendre. Posteriorment reben una multa, que la normativa estableix que és d’entre 100 i 750 euros. Des del gener i fins l’1 d’agost d’aquest any, la Policia Local de Palma ha posat més de 500 sancions als que fan top manta. Un dels manters, Abdoulehi Sow, que té 24 anys, va arribar en pastera a Màlaga i des de fa un any i mig viu a Mallorca, diu que “dona molts problemes i cal córrer massa”. Se li esborra el somriure quan es planteja que li agafin els productes que vol vendre: “No tinc diners per comprar res més. He de vendre per menjar. Ja m’ho van prendre una vegada”. Afegeix que té el just per viure.

stats