ABUSOS A L’ESGLÉSIA
Societat 24/02/2019

El Papa clausura la cimera sobre pederàstia sense “mesures concretes”

Les conclusions deceben les víctimes tot i l’anunci que s’estudiarà reformar el secret pontifici

Soraya Melguizo
3 min
Un moment de la conferència que va pronunciar ahir el papa Francesc al Vaticà.

RomaLa històrica cimera sobre pederàstia en el clergat impulsada pel papa Francesc al Vaticà va concloure aquest diumenge amb el discurs que el pontífex va oferir davant 190 líders religiosos -entre els quals els 114 presidents de conferències episcopals- sense anunciar mesures específiques per lluitar contra els abusos sexuals a menors, com reclamaven les víctimes. Més tard el Vaticà va anunciar algunes iniciatives com la promulgació “imminent” d’un nou document papal que anirà acompanyat de reformes legislatives concretes per contrastar aquests delictes o una guia d’actuació per als bisbes.

El papa Francesc va defensar a la Sala Règia del Palau Apostòlic Vaticà que els abusos sexuals són una “plaga” difosa en tots els àmbits de la societat, en les famílies, les escoles i l’esport. Però va reconèixer la gravetat d’aquest delicte dins l’Església “perquè contrasta amb la seva autoritat moral i la seva credibilitat ètica”. Francesc no va pronunciar mesures concretes, però sí que va proposar vuit claus a partir de les quals abordar aquests delictes, basant-se en les recomanacions d’agències internacionals. Entre aquestes claus hi ha la necessitat de reforçar i verificar les directrius que ja existeixen en moltes conferències episcopals perquè aquests paràmetres adquireixin el valor de “normes” i no només d’“orientacions”.

No infravalorar els abusos

“Cap abús ha de ser mai encobert ni infravalorat, com ha estat costum en el passat, perquè l’encobriment dels abusos afavoreix que s’estengui el mal i hi afegeix un nivell addicional d’escàndol”, va assegurar el pontífex, que va prometre portar “davant la justícia qualsevol que hagi comès aquests crims, una promesa que les associacions de víctimes van considerar insuficient. “El discurs del Papa ha estat una plantofada”, va denunciar Miguel Hurtado, víctima d’abusos d’un monjo de Montserrat, que va reclamar un cop més passos concrets com “lliurar els arxius de la perversió a les autoritats civils, denunciar tots els casos de pederàstia a la policia o cessar bisbes encobridors”. Totes, recomanacions que l’ONU ja va fer arribar al Vaticà el 2014 en un informe demolidor.

Quatre dies potser són pocs per dur a terme una revolució. Els organitzadors ja havien advertit que ningú esperés miracles. La cimera era només un pas més en la lluita contra la pederàstia a l’Església catòlica, havien anunciat. El reconeixement i la condemna dels abusos a menors i adults vulnerables per part de l’Església no és una novetat, però en aquesta reunió s’ha posat especial èmfasi en la transparència i la responsabilitat dels bisbes encobridors. I això ja és un gran pas endavant, com va reconèixer l’arquebisbe de Malta, Charles Scicluna, un dels experts vaticans més prestigiosos en la lluita contra la pederàstia.

Anticipant-se a les crítiques dels col·lectius de víctimes, el jesuïta Federico Lombardi, un dels organitzadors de la cimera, va avançar que a partir d’aquest dilluns començaran a treballar en les propostes que han sorgit, com la creació d’un grup d’experts en les conferències episcopals i diòcesi, l’elaboració d’una guia perquè els bisbes sàpiguen com enfrontar-se a una denúncia per abusos i la promulgació “imminent” d’un motu proprio -un decret llei pontifici- que anirà acompanyat de reformes legislatives concretes contra els abusos sexuals dins de la cúria romana i l’estat del Vaticà. Scicluna va confirmar, a més, que s’estudiarà la reforma del secret pontifici en els casos d’abusos.

Els vuit punts per combatre els abusos

Protecció dels menors

Protegir els menors i impedir que siguin víctimes de qualsevol abús.

Seriositat impecable

Portar davant la justícia qualsevol que hagi comès aquests crims.

Una veritable purificació

L’Església es qüestionarà com protegir els infants, com tractar i reintegrar les víctimes i com enfortir la formació als seminaris.

Formació

Més exigència en la selecció i formació dels candidats al sacerdoci.

Reforçar les directrius de les conferències episcopals

Aplicar paràmetres que tinguin valor de normes i no d’orientació i que cap abús pugui ser encobert.

Acompanyar les persones abusades

Oferir suport a les víctimes.

Món digital

Tenir en compte les noves formes d’abús sexual i elevar el límit d’edat de protecció de menors, fixat actualment en 14 anys.

Turisme sexual

Combatre el turisme sexual i fer projectes de reinserció de les víctimes.

stats