Societat 15/02/2019

Al pare detingut a Montblanc per maltractaments al seu nadó ja se li va retirar la custòdia d'un altre fill

L'home va ser investigat el 2017 pel mateix motiu, però el cas es va arxivar per falta de proves concloents

Esther Celma / Pau Esparch
2 min
AL CENTRE DE LA POLÈMICA 
 Un home que havia tingut un infart va morir el dia de Nadal quan el traslladaven a Barcelona. El Joan XXIII tenia el servei d’hemodinàmica tancat.

Tarragona / BarcelonaAl pare detingut a Montblanc per presumptes maltractaments al seu nadó ja se li va retirar la custòdia d'un altre fill. L'home va ser investigat el 2017 pel mateix motiu en relació amb aquest altre fill –que té d'una relació anterior–, però el cas es va arxivar per falta de proves concloents. Pel que fa al nadó d'un mes que des de dimecres està ingressat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, els informes mèdics indiquen que les lesions no són puntuals. El nadó continua a l'UCI neonatal en estat greu.

La previsió és que el pare i la mare del nadó d'un mes, que van quedar detinguts aquest dijous, passin a disposició judicial dissabte a Tarragona. El pare, de 22 anys, i la mare, de 21, tots dos veïns de Montblanc (Conca de Barberà) i de nacionalitat espanyola, estan arrestats per un delicte de lesions i un altre de violència habitual en l'àmbit de la llar. Cap dels dos té antecedents penals. Segons ha pogut saber l'ARA, els informes mèdics conclouen que els maltractaments al nadó no són només del moment previ al seu ingrés hospitalari, sinó que haurien començat abans.

El pare i la mare van portar el nadó, de poc més d'un mes de vida, dimecres a la tarda al Joan XXIII de Tarragona. Els progenitors haurien explicat als metges que al nen li havien sortit uns fongs a la boca i que des que li donaven el medicament per als fongs vomitava. El pare hauria afegit que això mateix ja li hauria passat amb un altre fill seu i ho hauria atribuït a una afectació familiar. El nadó, però, té lesions internes greus –no visibles externament– que són compatibles amb haver patit maltractaments, per la qual cosa el centre hospitalari va activar el protocol contra el maltractament infantil. El nen patia una hemorràgia cerebral i altres lesions internes que s'haurien produït anteriorment.

Com marca el protocol, els metges van avisar tant la direcció general d'Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) com els Mossos d'Esquadra. La DGAIA ja ha assumit la tutela del nadó davant la situació de desemparament i es personarà com a acusació particular en la causa judicial, en defensa dels drets de l'infant.

El cas previ

Pel que fa a la investigació que es va obrir al pare el 2017 per presumptes maltractaments a un fill anterior –d'una altra relació–, com en el cas actual el centre hospitalari també va activar el protocol contra el maltractament infantil per les lesions que tenia el nen. Això va fer que la DGAIA li retirés la custòdia del nen. En aquella ocasió els informes mèdics no van concloure que les lesions, que eren més lleus, fossin provocades, i no van descartar que poguessin ser accidentals. El nen no va patir seqüeles de les lesions que es van estar investigant.

El cas del nadó ingressat a l'UCI neonatal del Joan XXIII se suma a un altre episodi recent pel mateix motiu en què, fa un mes, va morir a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona el nadó de Pineda de Mar presumptament maltractat pel seu pare.

stats