Societat 10/05/2018

Pares i mares de l'IES El Palau donen suport als professors investigats després de l'1-O

Les famílies defensen la importància de fomentar l'esperit crític i la llibertat de pensament

Acn
3 min
Pares i mares de l'IES Palau donan suport als professors investigats

BarcelonaFamílies d'alumnes de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca han fet un pas endavant aquest dijous al vespre per mostrar el seu suport als professors del centre denunciats per la fiscalia per "humiliar" alumnes fills de guàrdies civils l'endemà de l'1-O. Reunits a les Escoles Velles del municipi, els pares i mares han llegit un comunicat amb la voluntat de contribuir que el centre "recuperi la normalitat i deixi de ser el centre d'atenció mediàtica". Aquesta mateixa tarda han quedat arxivades cinc de les nou denúncies, mentre que el jutge manté la investigació a quatre dels docents per discriminar alumnes fills de guàrdies civils per l'1-O.

"Creiem que tot és qüestió de voluntat i nosaltres treballarem amb l'esperança que aviat tot torni a la normalitat i es restableixi el diàleg i la cohesió entre tots els membres de la comunitat educativa", apunten. Els pares i mares signants han rebutjat cap tipus d'adoctrinament a les aules del centre i han destacat la importància que es fomenti en els seus fills l'esperit crític i la llibertat de pensament i d'expressió per poder tractar a les aules de manera respectuosa "qualsevol tema acadèmic, personal i social que pugui aparèixer". Un objectiu, afegeixen, que els docents del centre només podran fer possible "sense cap tipus de pressió que provingui de dintre o de fora de les aules".

La sala gran de les Escoles Velles de Sant Andreu de la Barca ha quedat petita per acollir les gairebé 200 persones que han volgut fer costat a les famílies d'alumnes de l'IES El Palau que han llegit el manifest sense acceptar preguntes dels periodistes. El manifest l'han llegit en català i castellà entre tres familiars.

Neguen l'adoctrinament a les aules

Al comunicat, els familiars destaquen que el 2 d'octubre va ser "un dia excepcional" en què la sensibilitat i les emocions de moltes persones, també la dels seus fills i filles, "van ser difícils de gestionar". Amb tot, afirmen que ni l'endemà de l'1-O, en un moment difícil per a alumnes i professors, no van veure "cap intencionalitat d'adoctrinament en l'actuació del professorat". És més, subratllen que des de la seva experiència com a famílies poden afirmar "que en cap escola ni institut de Sant Andreu de la Barca s'adoctrina" i que confien "plenament" que no es tracta diferent l'alumnat "per raons d'origen, sexe, ètnia, cultura o creença".

Pares i mares de l'IES Palau donen suport als professors investigats després de l'1-O

Com va apuntar el Síndic de Greuges la setmana passada, els signants creuen que aquest cas s'hauria d'haver resolt internament a l'institut amb les famílies afectades tractant la qüestió directament amb els professors o amb la direcció del centre "seguint els protocols establerts i arribant on hagués calgut, sempre amb determinació però amb la màxima discreció".

Al comunicat, també rebutgen la presència continuada dels mitjans de comunicació al voltant de l’institut "per preservar així la intimitat, l’anonimat i la convivència dels estudiants, sense oblidar que la gran majoria són menors d’edat".

Assegurant que no accepten "que s'instrumentalitzi l'institut "per part de ningú", els familiars "lamenten profundament la pressió i persecució mediàtica a què estan sotmesos els nou professors d’El Palau per part d’alguns mitjans de comunicació i xarxes socials, sense respectar el seu dret a la presumpció d’innocència".

Per últim, i després d'agrair totes les mostres de suport rebudes, insten tots els organismes i sectors de la comunitat educativa, tant municipals com autonòmics i estatals, a implicar-se per posar fi a aquesta situació que s'està vivint a l'institut i al municipi.

stats