Societat 06/07/2016

El Parlament aprova que els Mossos d'Esquadra facin servir pistoles elèctriques

JxSí, PP i C's voten junts a favor de regular l'ús de les Taser a la comissió d'interior

Enric Borràs
2 min
Imatge de la comissió d'Interior en què s'han aprovat les conclusions del grup de treball

BarcelonaLa comissió d'interior del Parlament ha aprovat avui que els Mossos d'Esquadra facin servir pistoles elèctriques tipus Taser amb els vots a favor de JxSí, C's i PP. Només hi han votat clarament en contra els representants de CSQP i la CUP. El PSC no s'oposava a l'ús de les Taser i s'ha abstingut en bona part de les 32 conclusions que s'han votat.

Els diputats han aprovat reservar l'ús d'aquestes armes per a situacions "molt específiques", considerades d'"alt risc", en la votació de les conclusions del grup de treball sobre pistoles elèctriques. Ara les conclusions es faran arribar a la mesa del Parlament, que haurà de decidir si les duu al ple perquè s'hi ratifiquin.

La comissió qualifica les pistoles elèctriques de "necessitat operativa" i ha acordat permetre'n l'ús en cas "d'amenaça amb arma blanca i altres objectes contundents per persones alterades i violentes –sota efectes d'alcohol, substàncies estupefaents i malalts mentals"–. Precisament la possibilitat de disparar aquestes armes contra ciutadans beguts, drogats o alienats ha estat un dels punts més controvertits en el debat del grup de treball.

Això sí, també s'haurà de fer "un reglament estricte" de l'ús de les Taser que s'aplicarà a tots els cossos policials catalans que en facin servir i que haurà de garantir "el mínim dany per a les víctimes".

A l’agost el director general de la Policia, Albert Batlle, va anunciar que tenien previst comprar entre 130 i 140 pistoles Taser per als Mossos abans de finals d’any.

Les conclusions de la comissió diuen que no hi ha cap "alternativa menys lesiva" que les Taser perquè ara hi ha "un espai buit" entre la porra i l'arma de foc. A la vegada, però, admeten que a vegades s'empraran com a alternativa a l'arma de foc o "a la intervenció d'un nombre important d'agents per dur a terme una reducció i detenció".

Segons les conclusions aprovades només els comandaments dels Mossos d'Esquadra amb responsabilitats de caps d'operatiu i els caps de torn en l'àmbit de la seguretat ciutadana podran fer servir pistoles elèctriques. A més, també s'ha aprovat que les descàrregues no durin més de cinc segons i que les pistoles incorporin càmeres que gravin cada vegada que es disparin des de 30 segons abans de cada tret. També enregistraran dades de context cada vegada que es facin servir, com la data i l'hora del tret i la geolocalització de l'arma quan es dispari.

Amb la incorporació de les pistoles elèctriques també s'hauran d'instal·lar desfibril·ladors als cotxes policials, per actuar en cas que la descàrrega aturi el cor del ciutadà, i es farà una formació específica als agents que els puguin haver de fer servir. A més, serà obligatori que tothom que pateixi una descàrrega passi després un reconeixement mèdic.

Els policies que facin servir les armes hauran de fer un curs a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i, a part, també hauran de fer formació específica en drets humans i en qüestions de salut per saber quan no poden fer servir les pistoles elèctriques. No les podran disparar, per exemple, contra nens ni embarassades, i tampoc es podran fer servir a les presons. També en desaconsellen l'ús en "grans manifestacions o situacions semblants".

stats