SOCIETAT
Societat 23/04/2013

El Parlament aprovarà dijous una moció per prohibir que es talli l'aigua, la llum i el gas a persones amb risc d'exclusió

ERC ha pactat el contingut de la proposta amb CiU i espera que la resta de grups també donin suport al text

Acn
2 min

BarcelonaEl Parlament aprovarà aquest dijous una moció en què s'insta el Govern a prohibir que les persones amb risc d'exclusió social pateixin talls en els subministraments d'aigua, llum i gas com a conseqüència dels impagaments. El text l'ha elaborat ERC, que té el compromís de CiU de votar-hi a favor, i els republicans confien que la resta de grups també s'hi acabin sumant.

En la moció no s'especifiquen els requisits per poder gaudir d'aquesta protecció especial, però queda clar que les companyies no podrien tallar els subministraments sense un informe dels serveis socials. ERC i CiU assenyalen, a més, la necessitat de fer els canvis "necessaris" en aquesta direcció. ERC recorda que el 19% dels ciutadans de Catalunya viuen per sota del llindar de pobresa, i que aquest índex s'eleva fins al 26% quan es tracta d'infants. La "pobresa energètica", la que es refereix a la manca de subministraments bàsics, és especialment preocupant.

Els republicans reconeixen la tasca de mediació que han fet molts ajuntaments, i també algunes petites empreses subministradores d'aigua en aquest àmbit, però consideren que cal regularitzar la situació. Per això, des d'ERC s'apunta a la necessitat d'elaborar un reglament o, fins i tot, modificar la llei del codi de consum.

Llei del mínim vital

El mateix objecte que cerca la moció d'ERC està inclòs en la llei del mínim vital presentada fa algunes setmanes per ICV-EUiA. Entre d'altres, els ecosocialistes plantegen que, amb l'aprovació d'aquesta llei, quedi prohibit tallar els subministraments bàsics a les persones amb risc d'exclusió social.

Aquesta llei ha estat acceptada per la mesa del Parlament i està previst que es plantegi el debat a la totalitat durant el mes de maig.

Altres punts de la moció

En la moció que es debatrà aquest dijous, els republicans també demanen la modificació de la renda mínima de ciutadania, blindar les partides pressupostàries destinades a combatre la pobresa i instar el Govern a incrementar les beques menjador.

stats