Societat 16/10/2014

El Parlament insta el Govern a revisar la normativa de pisos turístics

El text aprovat preveu que els ajuntaments puguin ordenar aquest tipus d'habitatges i que "eventualment" es necessiti el consentiment dels veïns

Acn
2 min

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dijous una moció que insta el Govern a revisar la normativa d'allotjaments i habitatges d'ús turístic per "adequar-la a l'aparició de noves necessitats" amb els vots a favor de CiU, ERC i PSC. La moció proposada pels socialistes estableix que aquesta revisió ha de permetre que els ajuntaments ordenin el parc d'aquest tipus d'habitatges, així com "l'eventual" necessitat de consentiment de la comunitat de propietaris per a ubicar pisos turístics i la regulació d'habitacions d'ús turístic. La moció aprovada també estableix que els ajuntaments hagin de sol·licitar un informe a la direcció general competent quan es vulguin ampliar els pisos turístics.

La CUP s'ha abstingut en la part de la moció que fa referència a la revisió de la normativa que regula els pisos turístics, mentre que PPC, C's i ICV-EUiA han variat el sentit del seu vot en els diversos aspectes que la moció estableix que hauria d'incloure aquesta revisió. El text aprovat també insta l'executiu català a elaborar un pla de control i inspeccions en relació a les activitats turístiques en general i dels apartaments i habitatges d'ús turístic en particular. Un pla de control que s'haurà de fer en coordinació amb les administracions públiques afectades, segueix el text. Aquest aspecte de la moció s'ha aprovat per unanimitat. Pel que fa al paper dels Ajuntaments en la regulació dels pisos turístics, la moció preveu habilitar els ajuntaments per a l'ordenació del parc d'habitatges d'ús turístic en el seu municipi, "en funció de la càrrega turística existent i de les característiques urbanístiques del conjunt del municipi i, si és el cas, dels seus barris i districtes".

En el cas que els ajuntaments vulguin impulsar un planejament urbanístic que inclogui una "nova implantació o ampliació d'establiments d'allotjament turístic", els consistoris hauran de sol·licitar un informe, amb caràcter perceptiu, a la direcció general competent en matèria de turisme, que estarà obligada a donar resposta en un termini de dos mesos. Així mateix, la revisió de la normativa ha d'incloure "el període mínim del concepte d'estada de temporada en habitatges d'ús turístic".

En canvi, no s'ha aprovat la revisió de l'impost d'estades turístiques. Tampoc ha obtingut el suport de la majoria parlamentaria la creació d'una línia d'ajuts de 20 MEUR per a la millora de la competitivitat i l'accés a les noves tecnologies dels establiments turístics, ni la creació d'un pla dotat de 50 MEUR anuals per a la millora d'instal3lacions turístiques.

stats