Societat 02/10/2014

El Parlament aprova la llei antihomofòbia amb el consens de tots els partits excepte el PP i Unió

Els democristians es desmarquen de l'esmena a la totalitat però voten en contra dels punts clau

Auri Garcia Morera
2 min
El col·lectiu LGTB celebra l'aprovació de la llei antihomofòbia al Parlament de Catalunya / PERE VIRGILI

BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous la llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals (LGBT) amb el consens de tots els grups excepte el PP i els 13 diputats d'Unió. Els democristians s'han desmarcat de l'esmena a la totalitat presentada pels populars, però han votat en contra dels punts clau de la llei.

"Aquesta llei ens posa a l'altura del dret antidiscriminatori europeu", ha destacat Anna Simó, diputada d'ERC i una de les principals impulsores del projecte, i ha subratllat que "es tracta de garantir els drets que les persones LGTB tenen sobre el paper i que no estan garantits a la pràctica".

Miquel Iceta, diputat del PSC, ha assegurat que per a ell la llei "té un fort element personal" i ha considerat que la norma és "un pas enorme en la defensa dels drets". Iceta ha afegit, en referència a Josep Antoni Duran i Lleida: "Sento ràbia quan algú sembla negar o menystenir la discriminació que patim".

Dolors López, diputada del PP, ha defensat l'oposició a la llei argumentant que "la condició sexual forma part de la intimitat". Tot i reconèixer i condemnar la discriminació, López ha assegurat que "el problema s'ha de tractar des de la normalitat i no des de l'intervencionisme" i que la llei "fa un flac favor al col·lectiu discriminant-lo encara que sigui de manera positiva".

La diputada popular ha recordat que Josep Antoni Duran i Lleida va lamentar divendres no haver presentat una esmena a la totalitat a la llei, i ha demanat als diputats d'Unió que fossin coherents. Mercè Jou, d'Unió, li ha replicat que la seva posició es troba lluny de la del PP, però ha ha defensat el vot contrari al règim d'infraccions i sancions, a la inversió de la càrrega de la prova i a l'article sobre educació.

Segons han destacat els seus impulsors, la llei antihomofòbia catalana és pionera justament per la introducció d'un règim d'infraccions i de sancions. Altres comunitats autònomes de l'Estat, com per exemple Galícia, ja tenen una llei específica contra la discriminació dels col·lectius LGBT, però cap preveu sancions contra la discriminació.

stats