Societat 27/07/2016

El Parlament admet a tràmit la ILP per regularitzar clubs cannàbics

JxSí, Ciutadans, el PSC, CSQP i la CUP han donat llum verda a la proposta, en rebutjar l'esmena a la totalitat del PP

Agències
2 min
Les entitats promotores de l'ILP sobre el cànnabis i alguns diputats celebren que la llei passi el primer tràmit al Parlament

BarcelonaLa iniciativa legislativa popular (ILP) que proposa regular les associacions cannàbiques segueix amb el seu tràmit parlamentari. Els grups de Junts pel Sí, Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es pot i la CUP hi han donat llum verda aquest dimecres, en rebutjar l'esmena a la totalitat del PP, segons Europa Press. La ILP pretén regular el model d'activitat dels clubs cannàbics, i establir les normes perquè aquestes associacions puguin constituir-se.

El text també contempla normes pel cultiu, un registre i control de distribució, i mesures de control higiènic i sanitari, així com un programa de prevenció de riscos i reducció de danys. En aquest sentit, l'encarregat de defensar la ILP, l'exalcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha assegurat que el text busca avançar en el reconeixement "drets fonamentals de les persones". "Amb 70 anys de prohibicionisme no s'ha estat capaç d'eradicar-ne el consum ni el narcotràfic", ha conclòs.

Un punt de vista ben manifestat ha aportat el PP, que ha criticat una "banalització" del consum en la ILP. El seu diputat Alberto Villagrasa ha argumentat que no té sentit que es legalitzi el consum en clubs cannàbics, mentre s'endureix la llei respecte l'alcohol i el tabac, unes substàncies similars, segons el popular. Aquest mateix motiu ha servit a Ciutadans per defensar la ILP. La seva diputada Noemí de Calle ha afirmat que no té sentit que el cànnabis estigui prohibit "quan l'alcohol i el tabac són tan comuns".

El perill del buit legal

A més, ha lamentat que el buit "buit legal" és perillós pels consumidors, i ha defensat que la regulació és una eina per lluitar contra la corrupció i el mercat negre. La seva existència "suposaria garanties perquè els consumidors accedeixin a una substància controlada, analitzada i salubre", ha conclòs. En un sentit semblant, el diputat del PSC Raul Moreno, ha destacat l'autonomia que atorga la llei als governs locals, que "podrien tenir més control sobre aquest tipus de centres".

Per la seva banda, Catalunya Sí que es pot i la CUP han criticat les esmenes de la totalitat dels populars. El diputat de la coalició d'ICV-EUiA i Podem Albano-Dante Fachín ha recordat als populars que "la marihuana existeix i es fuma" i ha titllat d'"hipòcrites" les polítiques prohibicionistes, mentre que el cupaire Benet Salellas ha reclamat que les ILP passin directament a tràmit i no hagin de superar les esmenes a la totalitat si superen la barrera de les 50.000 firmes.

stats