DISCRIMINACIÓ SEXUAL
Societat 07/11/2013

Una parròquia fa fora una monitora per ser lesbiana

La parròquia de Sant Pere de Sant Cugat del Vallès va expulsar, al març, del grup de monitors de confirmació una noia per ser lesbiana. El rector de la parròquia en qüestió guarda silenci sobre el tema mentre els Bisbat de Terrassa se'n desentén.

Albert Solé
3 min
La parròquia de Sant Pere d'Octavià, de Sant Cugat del Vallès, situada al monestir benedictí.

Barcelona.La parròquia de Sant Pere d'Octavià de Sant Cugat del Vallès -situada a l'antic monestir benedictí- va expulsar del grup de monitors de confirmació i postconfirmació una noia pel fet de ser lesbiana, al mes de març passat. Aquesta noia, que no es vol identificar perquè la seva família ho ha passat molt malament amb el rebombori que s'ha viscut a la ciutat, té 28 anys, des dels 5 que fa vida en l'actiu grup de joves de la parròquia i des de fa 15 anys que n'és monitora. Ella explica a l'ARA que quan va arribar el nou vicari encarregat dels joves de la parròquia, mossèn Carles Cahuana -de 37 anys-, el setembre del 2012, van tenir una conversa sobre la seva orientació sexual. "Li vaig dir que per mi era compatible ser catòlica i lesbiana i que ho vivia amb normalitat, sense fer-ne bandera, però tampoc me n'amagava perquè visc amb la meva parella", explica. Llavors no va passar res, tot i que afirma: "Ja vaig veure que no ens entendríem". Però mesos després, dues setmanes abans de la Setmana Santa del 2013, es van precipitar els esdeveniments.

La seva parella, a qui va conèixer en l'entorn catòlic de Sant Cugat, li va demanar de participar en dues activitats del grup de jove i, quan va demanar permís, mossèn Carles Cahuana va reaccionar malament. "Ens vam reunir i em va dir que des del setembre que hi donava voltes, i em va demanar que deixés les meves tasques de monitora de nois i noies de 17 anys, i que la meva parella no vingués al grup", recorda amb tristesa. Ella ho va acceptar, però li va dir que si algú li preguntava per què ho deixava tot a mig curs explicaria la veritat. Pocs dies després tota la parròquia anava plena de la notícia, i els altres monitors, tots amics d'ella des de la infància, van reaccionar defensant-la i, a poc a poc, van anar plegant quasi tots. Dels 16 monitors de l'any passat, aquest setembre només n'han continuat tres. Entre els que han plegat hi ha una altra noia homosexual. "Em vaig veure obligada a explicar la situació als joves del meu grup, i als seus pares, per evitar malentesos. La majoria van reaccionar molt bé, dient que ja sabien que era lesbiana i que no els importava, al contrari, i d'altres no van acceptar-ho igual", comenta.

Un tràngol

La noia recorda que va viure dies molt durs, que va haver d'apagar el telèfon per no rebre més trucades i que la seva família no podia caminar pel poble perquè tothom els aturava. Ella continua vivint amb la seva parella a Sant Cugat, però ha hagut de marxar a Barcelona per viure la seva fe en una comunitat religiosa on ningú la coneix. L'ARA ha parlat amb el rector de la parròquia de Sant Pere, mossèn Blai Blanquer, però no ha volgut parlar del cas: "Encara que em perjudiqui, he de complir el meu deure de silenci d'una conversa personal". Mossèn Blai coneix des de fa temps la noia expulsada i, segons altres monitors del grup, sabia que era lesbiana i mai n'havia dit res en contra. Ella tampoc vol revelar la conversa que va tenir amb ell abans de plegar, però diu que li va assegurar que no en sabia res. Aquesta parròquia pertany al bisbat de Terrassa, que ha assegurat a aquest diari que no sap res del cas, cosa que la noia nega.

Els altres monitors que han plegat del grup de joves expliquen que el cas de l'expulsió de la monitora, i el fet que els altres hagin marxat, li ha anat bé al bisbat de Terrassa. "Nosaltres érem com els gals, un grup de joves catòlics hippies que no érem del perfil dels grups que promou el bisbat, molt més conservadors i que segueixen la fe de manera més estricta". Segons diuen, el bisbe prefereix els joves que els han substituït.

stats