EDUCACIÓ
Societat 02/07/2013

Els partits catalans esmenen la llei Wert al Congrés

PSC, CiU, ICV i ERC pacten incloure, en les seves respectives esmenes a la totalitat, que la norma nega la diversitat lingüística i suposa un atac al model d'immersió

Ara
2 min
El ministre Wert, en una compareixença al Senat, la setmana passada / EFE

BarcelonaLa llei Wert "nega la diversitat lingüística de les comunitats autònomes i suposa un atac al model d'immersió lingüística". PSC, CiU, ICV i ERC coincideixen en aquest punt i així ho han fet notar aquest dimarts a les esmenes a la totalitat a la Lomce que han presentat al Congrés dels Diputats.

Els partits catalans han pactat presentar dos paràgrafs conjunts en les seves respectives esmenes on denuncien que la Lomce té un caràcter "centralitzador, segregador i elitista" i que suposa "una amenaça per al conjunt del sistema educatiu català". Un sistema que es fonamenta en els principis de la "universalitat i equitat" com a garantia d'igualtat d'oportunitats, així com en la inclusió escolar i la qualitat de l'ensenyament d'acord amb el que marca l'estatut d'autonomia de Catalunya i la Llei d'Educació catalana.

El text pactat neix de la proposta de resolució elaborada pels partits catalans, a excepció de PP i Ciutadans, a començaments de juny al Parlament, que instava al Govern català a demanar a l'Executiu central la retirada de la reforma, en defensa del sistema d'immersió lingüística i la reivindicació del "blindatge" de les competències educatives de la Generalitat.

El termini de presentació d'esmenes de totalitat a la Llei Orgànica de Qualitat Educativa finalitzava aquest dimarta i aquestes seran debatudes en la pròxima sessió plenària que tindrà lloc la tercera setmana de juliol, al voltant al dia 16.

Posició conjunta dels partits catalans

El diputat de CiU, Martí Barberà, ha advertit que tots els partits respondran junts a aquest "atac" al sistema educatiu amb el qual el PP intenta imposar "el seu model ideològic" i "recentralitzar competències" i que lluitaran perquè "no es posi en pràctica".

Des del PSC, el diputat Francesc Vallés ha recalcat que, a més de la presentació de l'esmena a la totalitat, faran tot el possible per evitar el "gran despropòsit" que representa aquesta llei i defensar el model d'escola pública i immersió lingüística que fins ara ha estat un èxit a Catalunya.

En la mateixa línia, Joan Coscubiela, d'ICV, ha defensat el model educatiu actual català com un "gran mecanisme d'integració social i vertebració" a la societat, pel que creu que la Lomce és un atac "a aquesta funció de l'escola com a factor de cohesió". Coscubiela ha rebutjat el model educatiu "mercantilista" i l'obsessió "centralitzadora i homogeneïtzadora" del PP, que "tracta els alumnes com a éssers clònics i pretén excloure els anomenats fracassats perquè no molestin els triomfadors".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha posat èmfasi en què la Lomce és un "projecte classista, segregador, fill del nacional-catolicisme i nacionalista espanyol". Tardà ha avisat el PP que si utilitza "el corró" per imposar la llei, malgrat la falta de diàleg i amb "menyspreu" a la resta dels grups parlamentaris, es mobilitzaran per intentar parar el projecte i reclamar que el govern de Catalunya "no acati la llei Wert".

stats