Els partits sobiranistes veuen una "invasió competencial inacceptable" la imposició de mesures de desescalada

Sanitat avisa per escrit a les comunitats que els acords s'han de complir obligatòriament

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en compareixença al Congrés de Diputats

MadridLa polèmica per les mesures de la desescalada imposades per Sanitat està lluny de resoldre's. Mentre el govern espanyol busca fórmules legals per obligar les comunitats a complir el protocol estatal –acordat sense unanimitat dimecres– per tornar a la nova normalitat, els grups sobiranistes de Catalunya, Euskadi i Galícia al Congrés (ERC, JxCat, PDECat, CUP, EH Bildu i BNG) han demanat conjuntament aquest divendres la compareixença "urgent" de la ministra de Sanitat "per donar explicacions" sobre la imposició de les mesures.

Els grups polítics que signen la petició consideren que a la reunió interterritorial de dimecres "es van imposar unilateralment i sense estar consensuades" decisions relatives a les mesures restrictives contra la pandèmia. També denuncien que les advertències que ha llançat la ministra són una "invasió competencial inacceptable i un atac a la sobirania dels governs autonòmics". En el seu escrit, els grups polítics han sigut molt més explícits i contundents amb el govern espanyol del que ho han sigut governs com el de Catalunya.

La decisió d'imposar les novetats en les restriccions des de Madrid en àmbits com l'oci nocturn, l'hostaleria i la restauració, o els esdeveniments multitudinaris en un moment en què ja no hi ha estat d'alarma i sense el vistiplau de totes les comunitats ha creat malestar en alguns governs autonòmics que, com Catalunya, fa setmanes que preparen el seu propi protocol per relaxar les mesures en la mesura que baixi la incidència del coronavirus. Les Balears, Euskadi o Madrid han sigut molt crítics amb la decisió de Sanitat i en alguns casos, els governs han deixat clar que no aplicaran les noves mesures, que permeten obrir les discoteques fins a les tres de la matinada i els restaurants fins a la una si el nivell d'incidència és baix.

Advertència de Sanitat

Tot i les crítiques, el govern espanyol no sembla disposat a permetre que les comunitats es rebel·lin. Sanitat ha advertit aquest dijous els governs autonòmics que les mesures són d'obligat compliment, encara que a la reunió interterritorial de dimecres hi votessin en contra. Segons l'executiu de Pedro Sánchez, s'ha remès a les comunitats les dues ordres amb les mesures sanitàries i d'educació en què se subratlla explícitament l'obligació d'aplicar-les.

En una entrevista a la Cadena SER, la ministra de Sanitat ha advertit que si no respecten l'acord, el seu executiu "haurà de fer que compleixin". Darias ha avançat que els serveis jurídics de Sanitat estan estudiant quin marge té el govern espanyol per fer-lo complir. "Aquest tipus d'amenaces a nosaltres no ens produeixen cap efecte", li ha respost el president de la Xunta de Galícia, el popular Alberto Núñez Feijóo. La Comunitat de Madrid assegura que no l'aplicarà: "No és idònia ni proporcional a la situació actual", ha destacat aquest dijous el número dos de Salut, Antonio Zapatero.

stats