DILLUNS DE PASQUA
Societat 25/04/2011

La mona després de la rosa

El Barça, Rapunzel, Hello Kitty, Bob Esponja i Dora la Exploradora són les figures de xocolata més demanades per aquest Dilluns de Pasqua. Els pastissers esperen vendre 660.000 pastissos, igual que l'any passat, malgrat la coincidència amb Sant Jordi, que també se celebra amb un pastís propi

Sònia Sánchez
2 min
La mona de Bob Esponja / Cristina Calderer

BarcelonaÚltima oportunitat per vendre i comprar la mona de 2011 en aquesta Setmana Santa amb Sant Jordi que ha fet que, pels carrers, s'hagi vist gent portant una rosa en una mà i una caixa de mona a l'altra. Aquest dilluns al matí tot quedarà dat i beneït, encara que els més despistats encara correran a les pastisseries al migdia a veure si hi queda alguna cosa. Ho tindran difícil, perquè els pastissers ajusten els càlculs tant com poden i aquest diumenge els padrins més endarrerits ja s'han trobat amb el rètol de "venuda" o "reservada" en moltes de les mones exposades.

Al final de la campanya, cap a les tres del migdia, els pastissers catalans confien haver arribat a vendre el mateix nombre de mones que l'any passat, unes 660.000, una xifra que s'ha mantingut estable en els últims quatre anys, segons explica a l'ARA el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Joan Turull.

"Les que més s'estan venent ja aquests dies són les mones relacionades amb el Barça, que sempre han estat a les pastisseries, la Hello Kitty i la nova d'aquest any: Rapunzel", la princesa de cabells infinits que protagonitza la nova pel·lícula de Walt Disney, va explicar Turull. Bob Esponja, que va ser el triomfador de l'any passat, i una altra novetat de 2011, Dora la Exploradora, seran enguany al segon lloc del rànquing de mones més venudes.

Turull comenta que, tot i haver mantingut les xifres de venda en els últims quatre anys, la crisi s'està notant a les pastisseries el Dilluns de Pasqua, perquè "la gent cada cop compra més les mones petites" i, per tant, més barates, mentre que els preus, assegura, "no han pujat en els últims tres anys". "Abans, per a deu persones agafaven una mona de 2 quilos, ara l'agafen de tres quarts", explica. Els preus de les mones per a més de dues persones van des dels 25 als 75 euros, segons dades del Gremi, tot i que les peces de xocolata més treballades poden costar 115 o 125 euros en una pastisseria del centre de Barcelona.

La coincidència d'aquesta Setmana Santa amb la diada de Sant Jordi ha fet que els pastissers s'empesquessin la manera de compensar el fet que "poca gent compra dos pastissos grans en dies tan seguits", el pastís de Sant Jordi dissabte i la mona dilluns. Per això, moltes pastisseries han ideat solucions imaginatives i "s'han fet moltes roses de xocolata, mones amb un Sant Jordi a sobre i ous amb les quatre barres", afegeix. La combinació de dues tradicions que el calendari ha fet coincidir i que finalment no haurà afectat tant les vendes com temien llibreters i pastissers.

stats