Societat 31/07/2012

Pastor culpa les concessionàries de l'augment dels peatges i descarta establir-ne a les autovies

La ministra diu que la pujada del 7,5% és fruit de la decisió de les empreses que gestionen les autopistes de repercutir en el preu la retirada de la subvenció pública que anualment rebien de l'Estat i que no es podia mantenir

Ara
2 min

MadridLa ministra de Foment, Ana Pastor, s'ha espolsat aquest dimarts qualsevol responsabilitat de la pujada del preu dels peatges i ha assegurat que és fruit de la decisió de les empreses que gestionen les autopistes de repercutir en el preu la retirada de la subvenció pública que anualment rebien de l'Estat "i que, per tant, pagaven tots els ciutadans".

En aquest sentit, Pastor ha subratllat, en una entrevista a Onda Cero, que la subvenció que es concedia a les concessionàries d'autopistes, segons un reial decret llei del 1999, "no es podia mantenir" per la situació econòmica i la crisi actual. Aleshores el govern del PP va decidir compensar les vies de pagament perquè no repercutissin al peatge la pujada del tipus de l'IVA del 7% fins al 16% que la UE va obligar a aplicar llavors. Les autopistes afectades per aquesta mesura, i per l'actual pujada del peatge, són les que es van posar en servei abans del 2000.

Des del passat diumenge, el preu dels peatges de les autopistes que depenen de l'Estat ha pujat un 7,5% després de la supressió de la compensació que el govern espanyol proporcionava a les concessionàries, mesura que ha estat repercutida als clients, després que Foment enviés a les empreses concessionàries una ordre ministerial indicant els nous peatges màxims autoritzats.

El reial decret llei de mesures urgents per garantir l'estabilitat pressupostària va suprimir la compensació del 7% a les concessionàries per la pèrdua d'ingressos derivada d'una baixada equivalent en les tarifes. "En treure aquesta subvenció de centenars de milions d'euros que anualment pagaven tots els espanyols, les concessionàries l'han repercutit en el preu", ha assegurat.

D'altra banda, la ministra ha reiterat que "no està a la taula" de l'executiu establir peatges a les autovies que actualment no en tenen per la "mala situació que travessa el transport per carretera". Ha admès, però, que la mesura s'ha aplicat a alguns països europeus, "en alguns només per a vehicles pesants i en d'altres també per als lleugers", però que no seria convenient a Espanya. "Entenem que afectaríem un sector en què operen milers d'empreses i que actualment està en una situació límit", ha afegit.

stats