Societat 30/08/2019

Persones amb discapacitat es queixen de les dificultats per agafar el metro

L'Assemblea de Diversitat Funcional de Barcelona exigeix a TMB que millori l'accessibilitat

Andrea Pumarola
2 min
L'estació de plaça Espanya del metro / FRANCESC MELCIÓN

BarcelonaUn grup de persones amb discapacitat i representants de l'Assemblea de Diversitat Funcional de Barcelona s'han aplegat aquest divendres a l'andana de Plaça Espanya per exigir a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que es millori l'accessibilitat a les estacions de metro de la ciutat. S'han queixat que les persones que pateixen problemes de mobilitat tenen diverses dificultats a l'hora d'agafar el metro. El portaveu de l'Assemblea de Diversitat Funcional de Barcelona, José Miguel Esteban, ha assegurat que "diverses estacions ja haurien d'estar adaptades, però avui en dia segueixen sense estar-ho".

L'Assemblea ha recordat que un reial decret estatal del 2007 estableix l'obligació d'adaptar els mitjans de transport a les persones amb problemes de mobilitat. Per això, Esteban ha advertit que el col·lectiu "no està disposat a esperar" i que, si no els fan cas, "els tindran cada dia a tots els llocs" fins a assolir el seu propòsit. Reclamen poder-se moure lliurement per la ciutat i viure en una societat inclusiva de debò. "Si es crea una societat exclusiva, tot seran conflictes", ha dit Esteban. L'Assemblea de Diversitat Funcional es reunirà al setembre amb TMB per dialogar i trobar solucions, però assegura que farà noves accions de protesta si la situació no millora.

Esteban ha afirmat que, per a moltes persones amb diversitat funcional, sortir de casa per agafar el metro és una aventura, i no precisament en el bon sentit. "Els problemes més comuns són que els ascensors no funcionin i que quedi un espai massa gran entre l'andana i el vagó", ha explicat des de l'andana del metro de Plaça Espanya. En el cas dels ascensors, Esteban ha alertat que molts cops s'han d'esperar i que, si no funcionen, no poden baixar a l'estació.

El portaveu no només ha exigit que TMB faci canvis amb l'accessibilitat: també ha demanat a la societat que respecti el seu torn als ascensors. "Per a molts, utilitzar els ascensors és una alternativa, però per a nosaltres és una obligació. A molts ens és impossible baixar les escales", ha recordat Esteban. L'Assemblea de Diversitat Funcional també ha lamentat que l'accessibilitat actual no està pensada per a la gent que va amb cadira de rodes.

stats