Més de 10.000 persones reivindiquen la importància del lleure en l'educació a la Festa Esplai

Fundesplai ha ofert més de 50 activitats lúdiques per a infants, joves i les seves famílies

El  Parc Nou del Prat de Llobregat ha tornat a ser aquest any l'escenari de la Festa Esplai, la jornada lúdica i familiar més gran que se celebra a Catalunya per reivindicar l'educació en el lleure. Més de 10.000 persones han participat aquest diumenge en la celebració organitzada per la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai), que ha tingut com a eix educatiu la proposta 'Encoratja't", una iniciativa que defensa la importància de  l'educació dels més joves en la igualtat de gènere i la violència zero.

Núria Valls: “Els monitors ens esforcem per no caure en actituds patriarcals”

Les més de 50 activitats per a infants de totes les edats i les seves famílies –com ara espectacles musicals, tallers de sostenibilitat, jocs gegants, programació de robots, circuit de ferrocarril en miniatura o contacontes– han atret més de 10.000 persones, entre les quals 300 joves de 12 a 16 anys.

La festa, que serveix de cloenda del curs de l'educació en el lleure en esplais i escoles, ha comptat amb la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reivindicat la creació d'un "país d'oportunitats" basat en valors "fraternals i solidaris". La directora general de comunicació i relacions de l'entitat, Núria Valls, ha assenyalat que, des que van posar en marxa el programa educatiu 'Encoratja't', tant monitors com voluntaris  han notat certs "canvis" en la percepció dels infants i joves.

"Com a exemple, hem fet gimcanes per visibilitzar el paper de les dones al llarg de la història i, al principi, els nanos no en coneixien cap perquè hi ha molts personatges femenins que han sigut invisibilitzats per la societat patriarcal en què vivim. Ara, però, ja saben dir diversos noms de dones que han sigut importants”, ha relatat Valls.

De cara a l'estiu, a part de mantenir aquest eix de treball, els responsables de Fundesplai remarquen la importància de la doble campanya amb què despleguen els casals, les colònies, camps de treball i activitats diverses arreu del país. Per un cantó, ha puntualitzat, hi ha la vessant divulgativa amb què es fomenta que cada nen triï l'activitat "amb què pugui ser més feliç", mentre que, en paral·lel, es treballa la inclusió social. 

Cap nen sense gaudir del lleure

La campanya d'estiu de Fundesplai d'aquest any oferirà més de 1.300 activitats, entre colònies infantils, casals, camps de treball i colònies per a famílies. L'entitat preveu un 5% més de participants i calcula que s'hi apuntaran fins a 72.000 participants. Fins a aquest moment, l'entitat ja ha arribat a més 87.000 alumnes en el marc escolar i a uns 17.000 infants i joves a través dels esplais.

"Perquè les activitats tinguin qualitat cal que siguin equitatives i que cap nen es quedi fora per motius econòmics", ha remarcat la directora de comunicació de l'entitat, Núria Valls, que ha recordat que Fundesplai prepara 5.500 beques a través de donatius de l'administració, d'empreses privades i de col·laboracions anònimes per lluitar contra la pobresa infantil, que ja afecta tres de cada deu infants a Catalunya. L'objectiu d'aquestes beques és que les criatures en situacions de vulnerabilitat socioeconòmica també puguin anar de colònies. 

"El lleure permet fer educació en valors, com la solidaritat, l'amistat i el respecte. Les colònies, els campaments i els casals no només els permeten viure experiències úniques per ells mateixos, sinó que els fan autònoms i aprenen d'altres entorns, com la relació amb la natura i el sentiment de comunitat. És un aprenentatge diferent de l'habitual del marc escolar i amb el qual gaudeixen moltíssim", va resumir Valls en una entrevista amb l'ARA