Societat 17/12/2019

El pessebre de Tàrrega, vist i no vist

El govern municipal, d'ERC i la CUP, el va retirar en defensa de la "laïcitat"

Gerard Martínez Minguell
2 min
Façana de l'Ajuntament de Tàrrega.

TàrregaEl "fum, fum fum" del 25 de desembre s'ha avançat aquest any a la ciutat de Tàrrega després que s'hagi tornat a atiar el foc de la polèmica amb la retirada del pessebre que habitualment s'exhibia al consistori durant les festes nadalenques. El desmantellament del pessebre, que va estar instal·lat durant un sol dia al vestíbul, ha tornat a situar al bell mig de la polèmica el nou govern municipal, format per ERC i la CUP, que no han hagut d'esperar als torrons per patir les primeres indigestions nadalenques.

En declaracions al diari ARA, l'alcaldessa de Tàrrega, la republicana Alba Pijuan, ha justificat la retirada del pessebre defensant que l'Ajuntament "és una institució en què s'ha de sentir representada tota la ciutadania". "L'arbre de Nadal i els dos tions que hi hem deixat són símbols més neutres que representen millor la laïcitat de la institució". En contradicció amb les paraules de l'alcaldessa, la portaveu de Junts per Tàrrega, Rosa Maria Perelló, apunta que "el fet que hi fos no menysté ningú que, per exemple, no el tingui a casa". Perelló considera que l'actual equip de govern "no sap dirimir la fina línia que existeix entre la cultura i la tradició religiosa" i assegura: "Nosaltres no en sabíem res. Mai no ens informen del que fan, però hi estan obligats".

Els fets tenien lloc a finals del novembre passat, quan un treballador municipal va instal·lar el pessebre al vestíbul de l'Ajuntament, on s'hi va estar fins a l'endemà, quan els regidors d'ERC i la CUP es van adonar que hi era i van demanar al mateix empleat que el substituís per l'arbre i dos tions procedents de la recent celebrada Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals. Segons fonts d'ERC, no hi ha constància de cap altre ajuntament de la demarcació que hagi pres aquesta decisió.

La preparació de Nadal ja va aixecar polèmica a Tàrrega pel nomenament del rei Baltasar. L'Ajuntament va decidir substituir l'home que havia de fer rei de Baltasar, que era blanc i s'havia de pintar la cara, per un altre de pell negra. L'home que havia estat escollit inicialment va acusar l'Ajuntament d'haver-l'hi comunicat a falta d'un mes i mig per a la cavalcada quan feia tres anys que estava en llista d'espera.

stats