Societat 28/12/2020

La vacunació contra la covid-19 no es es reprendrà fins dimecres

Salvador Illa assegura que dimarts n'arribaran 369.525 dosis a l'Estat

Ara
3 min
Conchita Bardeta, directora d'una residència de l'Hospitalet de Llobregat, rep la vacuna contra el covid-19

BarcelonaPfizer Espanya ha ajornat fins a aquest dimarts el lliurament de les vacunes contra el covid-19 compromeses a Espanya i set països europeus més per "un problema en el procés de càrrega i enviament" des de la fàbrica belga de Puurs. La farmacèutica assegura que la situació ja està "resolta" tot i que no ha pogut evitar l'endarreriment d'unes hores en el lliurament d'unes 350.000 dosis al ministeri de Sanitat. El retard farà que la campanya es reprengui finalment dimecres a Catalunya, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l'ACN de fonts del Departament de Salut. Després del problema logístic de Pfizer, les noves dosis de vaccí arribaran aquest dimarts al Banc de Sang i Teixits i no hi haurà temps material per redistribuir-les. L'hora d'arribada de les vacunes contra la covid-19 –Salut calcula que de 12.30 a 15.30 hores- i la complexitat logística faran impossible que demà dimarts es pugui reprendre la campanya de vacunació. I és que l'operació de fer arribar la vacuna a tot el territori europeu simultàniament suposa un repte molt complex.

El ministre de Sanitat, Salvador lla, ha detallat que en total arribaran 369.525 dosis de la vacuna Pfizer en quatre vols: a Madrid, Barcelona, Vitòria i les illes Canàries. En tot cas, les dosis arribaran aquest dimarts, si bé Illa no ha entrat a detallar quan començarà la vacunació.

Fonts de la companyia han explicat a l'ARA que "a causa d'una incidència logística menor" s'han hagut de "reprogramar un nombre mínim" dels enviaments. També asseguren que "no hi ha hagut cap incidència relacionada amb la fabricació de la vacuna". De fet, el ministre de Sanitat ha insistit que no els consta "cap efecte advers de la vacuna que s'ha administrat" i ha insistit que a partir de demà dimarts la logística funcionarà amb "normalitat".

La primera etapa de la campanya de vacunació a Espanya arribarà a gairebé 4,6 milions de dosis per immunitzar 2,2 milions de persones. "Hem començat amb una vacuna, però esperem l'autorització de més vacunes que hem adquirit, i la fi arribarà quan haguem assolit un percentatge d'immunitat suficient, que es fixa a l'entorn del 70%", ha dit aquest matí el ministre de Sanitat, Salvador Illa, al programa Hoy por hoy de la Cadena SER. Està previst que aquest moment arribi a finals de l'estiu vinent.

Salvador Illa ha precisat que el problema de la farmacèutica era que no podia garantir el control de la temperatura durant el transport. També ha dit que està previst que la vacuna de Moderna s'autoritzi el dia de Reis, tot i que desconeix quantes dosis n'arribaran a Espanya. Europa n'ha comprat 80 milions i, segons les previsions inicials, a Espanya n'havien d'arribar vuit milions. "Serà un procés llarg", ha dit el ministre, que creu que a finals de l'estiu del 2021 hi haurà un percentatge significatiu de la població espanyola immunitzat.

A l'espera de les dades d'aquest dilluns

Les dades d'incidència del covid a Espanya no s'actualitzen des del dia 24, i el ministre de Sanitat ha dit que "no hem d'abaixar la guàrdia" perquè la tendència de casos va a l'alça. Illa creu que la població està "conscienciada" i a l'espera de com interpreten les dades els experts del ministeri. "S'ha de fer un seguiment diari i cal donar-se temps per veure els efectes de les mesures. Hem après que cal actuar amb agilitat quan es produeix un canvi de tendència com ara", ha dit. "El gener i el febrer no seran mesos senzills", ha advertit.

stats