SOCIETAT
Societat 05/07/2013

La CHE, què és i qui la forma

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre és l'organisme que gestiona i regula les aigües de la conca del riu, que afecten vuit comunitats autònomes. El transvasament de l'Ebre enfronta diversos territoris

Ara
3 min
Consell de l'Aigua de la demarcació hidrogràfica de l'Ebre

BarcelonaLa Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la CHE, és l'organisme que gestiona i regula les aigües de la conca hidrogràfica de l'Ebre. Depèn del ministeri de Medi Ambient i s'encarrega bàsicament d'elaborar el pla hidrològic de la conca i d'administrar els aprofitaments del riu que afecten més d'una comunitat autònoma.

Quins territoris afecta?

La conca de l'Ebre afecta Cantàbria, el País Basc, Castella i Lleó, la Rioja, Castella-la Manxa, Aragó, el País Valencià i Catalunya. I això fa que la gestió del riu sigui especialment difícil, i més tenint en compte la divisió entre territoris sobre aspectes clau que afecten la gestió de l'aigua.

El País Valencià i Múrcia van donar suport al Pla Hidrològic Nacional d'Aznar –derogat després per Zapatero–, que preveia el transvasament de l'Ebre. Un pla que el ja aleshores ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va dir que tiraria endavant "per collons". Diversos territoris es van enfrontar per l'ambiciós projecte del PP en l'anomenada guerra de l'aigua. L'any passat, Arias Cañete, que amb Rajoy ha tornat a assumir la mateixa cartera que amb Aznar, va presentar un pla hidrològic "solidari", del qual encara no es coneix l'abast.

Catalunya i l'Aragó –contràries al transvasament– també s'han enfrontat històricament. La primera defensava augmentar els regadius i la segona el cabal ecològic del Delta, coses incompatibles.

Qui la controla?

L'Aragó té el 49,53% de la conca i és, per tant, qui té el control de la CHE. El seu president, designat l'any passat directament pel ministre Arias Cañete, és aragonès. Xavier de Pedro és, curiosament antitransvasista. Pertany al Partit Aragonès (PAR), formació que va permetre el nomenament de la popular Luisa Fernanda Rudi com a presidenta de l'Aragó, després de l'hegemonia socialista. En principi el nou govern del PP –com ja van fer els socialistes– rebutja el transvasament de l'Ebre. El rebuig és al programa electoral del PP de l'Aragó i al pacte amb el PAR.

La CHE no figurava en l'acord d'investidura amb el PAR però el fet és que el ministre d'Agricultura ha fet realitat una de les aspiracions de la formació aragonesa. El president d'una confederació hidrogràfica té rang de subdirector general, que depèn del secretari d'estat i del director general de l'Aigua.

Què diu el pla hidrològic de la confederació?

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre va superar aquest dijous la primera votació al Consell de l'Aigua de la CHE per àmplia majoria, tot i l'oposició de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el Govern, que hi van votar en contra. El pla és un document de gestió de la conca que encara s'està tramitant, amb tres anys de retard. El projecte limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. Les comunitats de regants de la dreta i l'esquerra de l'Ebre van votar finalment a favor del pla i van defensar el repartiment de concessions per a nous regadius.

En la reunió d'aquest dijous a Saragossa, el controvertit document va aconseguir 70 vots a favor i nou en contra -els dels representants de la Generalitat, de Cuenca Azul (on s'integra la PDE) i del partit aragonesista CHA-, així com cinc abstencions.

Tot i no esdevenir cap sorpresa, el resultat va permetre fer lectures noves de l'escenari. "Per primer cop a la CHE s'aprova un document sense consens", va subratllar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va assistir al Consell representant al Govern.

Els detractors del pla consideren que no té en compte els interessos de les Terres de l'Ebre, amb nous transvasaments a partir del mercadeig de les concessions. Subratllen que el plantejament de repartir concessions de regadiu, fins a 450.000 noves hectàrees, deixa fora de lloc la preservació del Delta de l'Ebre i els preceptes d'obligat compliment de la Directiva Marc de l'Aigua europea.

Els antitransvasament van presentar, durant la votació, un dictamen on recullen tots els incompliments que han detectat en el document respecte la normativa europea: des de la qüestió del cabal ambiental, la hipoteca dels regadius, la qualitat de l'aigua o la metodologia mateixa. "Quan superi la tramitació a l'estat espanyol i arribi a la UE hi hauran advertències que no està ben redactat", va subratllar la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.

stats