Societat 12/05/2019

Pintades feixistes al monestir de Santa Maria de les Franqueses: "Fora el groc dels carrers" i "Visca Franco"

L'edifici romànic, ubicat a Balaguer, va ser declarat bé cultural d'interès nacional el 1984

Ara
2 min
Així ha despertat el monestir de Santa Maria de les Franqueses aquest diumenge amb pintades de "Nazis" i "Viva Franco"

BarcelonaEl monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer (Noguera), edifici romànic declarat bé cultural d'interès nacional el 1984, ha aparegut aquest diumenge ple de pintades d'exaltació feixista. Un grup de "desaprensius", segons un comunicat de l'Ajuntament de Balaguer, hauria fet directament a la pedra diversos símbols nazis amb esprai: "Fora el groc dels carrers" –en referència als llaços grocs de la plaça del Mercadal, la plaça porticada més gran de Catalunya–, "Presos polítics a la forca" i "Visca Franco" són algunes de les frases pintades a la façana del monument.

L'alcalde de Balaguer (ERC), Joan Ignasi Vidal, ha condemnat l'atac "al patrimoni i a la convivència" a través de les xarxes socials: "Hi ha idees i gent que aporten a la societat per fer-la millor. Altres només malmeten el que és de tots".

El consistori ha emès un comunicat de rebuig contra les pintades i ha informat que justament aquest diumenge està previst fer a Santa Maria de les Franqueses l'aplec anual, una trobada per difondre el patrimoni cultural de la capital de la Noguera.

Imatge d'una de les pintades a la façana del monument cedida per l'Ajuntament de Balaguer.

Finalment, el govern municipal ha organitzat un acte anomenat 'Art i cultura contra la intolerància' i al qual assistiran membres de diverses de les formacions polítiques de la ciutat per mostrar el seu rebuig a aquest atac al patrimoni de la ciutat.

La directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha explicat que la pedra sorrenca amb què està edificat el monestir patirà "afectacions" a causa del procés per treure les pintades, ja que "es tracta de pedra que es desfà molt fàcilment". En aquest sentit, Alòs ha anunciat que s'ha fet denuncia al departament de Cultura, que és qui té les competències de l'edifici, i ha confirmat que dilluns al matí els tècnics comprovaran els desperfectes per poder iniciar les tasques de restauració. També es presentarà una denúncia davant les autoritats.

stats