Societat 31/07/2019

Pla de xoc, amb interrogants, per als afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre

Agricultura anuncia una línia de crèdits tous de cinc milions d'euros, però no concreta ajudes a fons perdut

Oriol Gracià
2 min
Pla general d'una imatge aèria captada amb dron de l'incendi de la Ribera d'Ebre a la zona situada entre la Palma d'Ebre i Flix.

TortosaFa una mica més d'un mes que el foc va calcinar quatre hectàrees de la finca d'oliveres i ametllers que el Mario Sascubells, un pagès de la Palma d'Ebre, té als afores del nucli urbà. El poble va quedar especialment tocat per l'incendi de la Ribera d'Ebre, "perquè, a diferència d'altres municipis afectats pel foc com Flix i Vinebre, on predominen els pagesos de cap de setmana, a la Palma d'Ebre hi ha molts agricultors que treballen les terres a temps complet, especialment des que fa uns anys es van transformar les terres de secà amb un nou rec", explica.

A molts d'ells la urgència els ha obligat a iniciar els treballs de recuperació de finques sense tenir clar quin tipus d'ajudes podran rebre. "He canviat més de set mil metres de mànegues de reg amb una inversió que superarà els 2500 € i que hauré d'abonar aviat. El reg és essencial per poder tirar endavant", comenta Sascubells. Aquesta és l'única solució que de moment el pagès ha trobat per poder recuperar els arbres que es van salvar de les flames i, també, els que van quedar parcialment afectats. "Aquests dies també hem començat a desbrossar els arbres que tenien algunes branques cremades", afegeix. I entre els pagesos com ell hi predomina la desconfiança en les diverses administracions que han promès ajudes als afectats. "De moment, a nosaltres directament ningú ens ha dit res", assegura.

De fet, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, s'ha reunit aquest dimecres a Flix amb diverses autoritats locals per anunciar les primeres mesures de xoc per facilitar la recuperació de la capacitat productiva de pagesos i ramaders a la zona de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià afectats per l'incendi del mes de juny. Per començar, al mes d'agost es començarà a treballar en la retirada la fusta cremada, que es destinarà a biomassa. Jordà també ha anunciat que s'activarà de manera imminent una línia de crèdits de cinc milions d'euros, els interessos dels quals aniran a càrrec del departament.

Les mesures, però, no han satisfet a tothom. "Els crèdits tous no solucionaran el problema, perquè serà difícil de poder-los tornar, si tenim en compte que les terres no seran de tot productives fins d'aquí tres o quatre anys”, comenta Santiago Querol, un pagès propietari d'una finca calcinada de 35 hectàrees a la partida dels Perots de Flix.

D'ajuts a fons perdut Jordà ha emplaçat els afectats a seguir-ne parlant al mes de setembre, i en funció dels pròxims pressupostos. La titular del departament d'Agricultura ha assegurat que ja es treballa en un pla pilot de ramaderia extensiva i, també, en la implementació del Banc de Terres, previst en la nova llei d'espais agraris.

A més, Jordà ha anunciat una inversió de 3,5 milions d'euros per estendre el reg de suport a tota la zona afectada per l'incendi, tot i que sense concretar terminis. Tot plegat, per intentar revertir els problemes econòmics d'unes comarques no només afectades pel foc de manera puntual, sinó també pel despoblament. Fa unes setmanes la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va calcular que l'incendi provocarà pèrdues valorades en 5,5 milions d'euros a uns 300 pagesos de mitja dotzena de cooperatives de Lleida i les Terres de l'Ebre entre aquesta campanya i els pròxims tres anys.

stats