Pocs controls el primer dia que és obligatori mostrar una PCR negativa per creuar la frontera

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i els comerços temen que la nova mesura perjudiqui encara més l'economia local

3 min
Un dels pocs controls que ha fet la Policia Nacional aquest dimarts al matí ha estat a la sortida 1 de l'AP-7

La Jonquera / PortbouLes antigues cabines frontereres situades entre Portbou i Cervera feia anys que no tenien cap utilitat, més enllà de portar records del passat. Però, amb l’arribada del covid-19 i les posteriors restriccions de mobilitat, es va haver de treure la pols als vells edificis policials per poder controlar tothom que creua la línia imaginària. França va establir fa setmanes que s’havia de mostrar una PCR negativa per entrar al país i Espanya ho va anunciar també dissabte, per sorpresa, i ho ha començat a aplicar aquest dimarts. Ara bé, la nova mesura no s’ha deixat veure en dos dels punts principals per entrar i sortir de França per carretera: a la Jonquera, la Policia Nacional ha fet alguns controls aleatoris durant el matí, però a Portbou hi havia via lliure per anar i tornar; ni a la banda espanyola ni a la francesa hi havia cap agent que controlés el pas de vehicles, motos i persones. 

Segons va publicar al BOE dissabte, tots els viatgers que vulguin entrar a l’Estat per carretera hauran d’acreditar que no estan contagiats, tal com passa quan es viatja amb avió. Només estan exempts de la prova els veïns que visquin a 30 quilòmetres de la frontera, els treballadors transfronterers i els transportistes. 

“Bon dia, em podrien mostrar els seus carnets d’identitat? Cap a on es dirigeixen?”, pregunta en francès un agent de la policia nacional a una família que viatja en cotxe i que s’ha parat davant del control situat a la banda francesa de les antigues cabines de la Nacional II, a l’entrada del Pertús. Són veïns d’Agullana i, per tant, reben l’aval policial per creuar sense haver d’acreditar una PCR negativa. 

Són quarts d’onze del matí i els agents francesos porten des de primera hora controlant els vehicles que creuen. En canvi, a la banda espanyola, només s’han vist dos cotxes de la Policia Nacional que han parat un moment, abans d’explicar que cap a mig matí arribaria una unitat per comprovar si els viatgers s’havien fet un test. En canvi, on sí que s’han vist agents és a la sortida 1 de l’AP-7, on s’han fet controls en alguns moments del dia. 

Cap control a la frontera entre Portbou i Cervera aquest dimarts al matí.

Però on no s'ha vist cap policia, ni francès ni espanyol, en tot el matí és a les antigues cabines situades a la carretera que uneix Portbou i Cervera. Allà els cotxes, motos i bicicletes podien creuar per banda i banda sense que cap agent controlés si s’havia fet una PCR. “Aquí no venen gairebé mai a fer controls. Com a molt veus algun cotxe de la Policia Nacional que puja, s’hi està deu minuts, i baixa. I els agents francesos només s’hi posen de tant en tant”, certifica la Paula, que treballa a peu de la via que uneix les dues poblacions. 

De fet, els únics treballadors estatals que sí que s’han vist durant tot el matí i migdia, tant a la Jonquera com a Portbou, han sigut dos empleats de l’Institut Nacional d’Estadística: a cada punt fronterer, hi havia un treballador identificat que parava els vehicles per fer-los quatre preguntes per a una enquesta sobre turisme. 

Cop per a l’economia alt-empordanesa

L’obligatorietat de presentar una prova negativa per creuar la frontera va agafar per sorpresa els comerços de l’Alt Empordà, que esperaven que la mobilitat prevista per Setmana Santa els ajudés a revifar una economia molt malmesa per les restriccions anticovid. “Des de l’any passat que venen molts menys francesos que abans del covid, i ara amb això de la PCR… encara en vindran menys!”, ha lamentat l’Enric, que és l’encarregat d’un dels supermercats de la Jonquera i que posa veu a la por que tenen la majoria d’establiments de la zona, on el seu client principal prové de l’altra banda de la frontera.

De fet, la presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, creu que suposarà un “cop per al comerç”. “La nova restricció dificulta encara més la reactivació econòmica”, ha admès Martínez, que ha criticat que s’assabentés de la nova mesura “per la premsa” i que “mai es consulti el món local” abans de prendre aquest tipus de decisions. En aquest sentit, la vocal de l’Associació de Comerciants del centre de la Jonquera, Isabel Vera, ha afegit que les normes haurien de tenir en compte “la idiosincràsia del territori”: "La Catalunya Nord i l’Alt Empordà estem constantment fent intercanvis comercials”. 

I és que la nova restricció, malgrat que equipara les mesures adoptades per l'estat francès, posa una nova trava a les relacions familiars i comercials entre els veïns que viuen prop de la frontera i que, des de l'arribada del covid, han vist com la línia imaginària es convertia, de nou, en una barrera difícil de franquejar.

stats