Societat 20/03/2021

La policia desarticula una xarxa internacional de proxenetes i allibera 18 dones

S'han fet 19 detencions, 8 a Figueres, inclosos els màxims responsables, que tatuaven les víctimes com si fossin propietat seva

Ara
2 min
Captura del moment de la detenció d'un dels membres de la xarxa.

Cau una xarxa internacional de proxenetes que tenia el centre d'operacions a Figueres però que movia les dones pel Regne Unit, Dinamarca i Alemanya durant la pandèmia per explotar-les allà on les restriccions eren més laxes. Un total de 180 agents dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la policia romanesa, de manera coordinada per l'Europol, han alliberat 18 dones que eren obligades a prostituir-se a Catalunya (7) i Romania (11), entre les quals hi havia una noia menor d'edat, a la qual, a més d'obligar-la a prostituir-se, li feien produir fotografies i material pornogràfic contra la seva voluntat.

Els agents han arrestat 19 integrants del grup, 11 a Romania i 8 a Figueres (Alt Empordà), inclosos els dos màxims responsables de la xarxa, que han ingressat a la presó per ordre judicial, segons han informat aquest dissabte els Mossos i la Policia Nacional en un comunicat.

La investigació es va posar en marxa després que els cossos de seguretat detectessin la presència d'un grup d'origen romanès que volia controlar la prostitució als carrers de diverses localitats de les comarques de l'Alt Empordà i la Selva. Els seus membres exercien una gran violència per intimidar prostitutes i proxenetes de la zona, o bé per expulsar-los o bé per cobrar-los per poder operar en aquell territori.

La policia va esbrinar que les dones eren captades a Romania per membres de l'organització amb els quals iniciaven una relació sentimental enganyades. Els proxenetes, un cop s'havien guanyat la seva confiança, les traslladaven a Espanya, Dinamarca, Alemanya o el Regne Unit i les obligaven a prostituir-se als carrers o en clubs mitjançant agressions i coaccions. Algunes d'elles fins i tot van ser tatuades en parts del cos amb el nom dels seus captors per deixar clar que pertanyien a aquest grup i amb la intenció de lligar-les a ells per tota la vida.

Les víctimes treballaven llargues jornades en unes condicions molt dures, algunes fins i tot embarassades. Mentrestant, els proxenetes mostraven a les xarxes socials el seu alt nivell de vida, amb cotxes d'alta gamma i festes ostentoses. De fet, la pandèmia no els va impedir continuar exposant les dones a infeccions i contagis: en els moments en què les restriccions van ser més dures i el negoci de la prostitució va flaquejar, traslladaven les dones al Regne Unit o a Romania perquè continuessin treballant.

stats