Societat 08/03/2018

El govern espanyol i representants de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil acorden equiparar el seu sou al dels Mossos

La mesura suposarà un augment mitjà de 720 euros per a la Guàrdia Civil i de 560 per a la Policia Nacional en els pròxims tres anys

Acn
2 min
El secretari d'Estat de Seguretat i els representants dels cossos espanyols

MadridEl ministeri de l'Interior, els sindicats de la Policia Nacional i les associacions de la Guàrdia Civil han tancat definitivament aquest dijous l'acord per a l'equiparació salarial. Els funcionaris de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tindran el sou equiparat al dels Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza. L'acord suposarà un augment mitjà de 720 euros en els pròxims tres anys per als agents de la Guàrdia Civil i de 560 euros per als de la Policia Nacional. Segons el govern espanyol, aquest augment serà més important a les nòmines de les categories més baixes. En total, l'increment salarial tindrà un cost de 1.100 milions d'euros en tres anys per a les arques públiques, 500 dels quals corresponen a aquest 2018.

L'acord posa punt final a una reivindicació històrica de les policies espanyoles que els sindicats policials van atiar després del desplegament de milers d'agents a Catalunya per reprimir l'1-O, una operació que va costar 87 milions d'euros. L'anunci ha arribat després que aquest dilluns els sindicats i les associacions haguessin de suspendre la votació dels afiliats, sobre l'acord assolit prèviament amb el ministeri, fruit d'un atac informàtic massiu sobre els sistemes de votació. Malgrat aquesta impossibilitat de sotmetre'l a votació, els sindicats majoritaris i les associacions han decidit tirar endavant la signatura perquè entenen que estan legitimats en representació de més del 80% dels agents de la Policia Nacional i el 60% de la Guàrdia Civil.

Segons el ministeri de l'Interior, finalment s'han sumat al pacte tots els representants de les policies espanyoles excepte un sindicat i l'associació minoritària de la Guàrdia Civil. L'acord l'ha tancat el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, però es formalitzarà dilluns a la seu del ministeri de l'Interior. L'Estat sosté que l'augment salarial implicarà una millora del servei que els dos cossos ofereixen "al conjunt de la societat espanyola", ha dit Nieto, que ha afirmat que ja és "un dels millors del món". Nieto s'ha compromès a complir "escrupolosament" els termes de l'acord "amb la màxima transparència".

També es contractaran els serveis d'una consultora externa, que fixarà els criteris objectius d'anàlisi, per garantir que l'equiparació salarial sigui una realitat en el termini previst de tres anys. A més, el govern espanyol es compromet a promulgar una norma "del rang més gran possible" perquè no es pugui produir en el futur un desequilibri salarial dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb altres cossos policials. També es crearà una comissió de seguiment amb reunions periòdiques perquè no hi hagi "elements divergents" en les negociacions.

stats