Barcelona

El porta a porta dobla la recollida selectiva a Sant Andreu de Palomar

L'Ajuntament de Barcelona assegura que l'any vinent implantarà bonificacions per premiar els veïns que més reciclin

3 min
La brossa orgànica i el paper, a la porta d'un domicili a Sant Andreu

BarcelonaDes de fa un mes, Sant Andreu de Palomar s'ha convertit en el barri o ciutat amb més habitants de Catalunya que prova el sistema de recollida de residus porta a porta. I segons l'Ajuntament de Barcelona, el canvi ha sigut tot un èxit. Amb xifres a la mà, el consistori assegura que la recollida selectiva de la brossa ha passat de ser el 37% del total a convertir-se en el 76% del total. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha reivindicat que el model "funciona", si bé admet que ha generat "incomoditats" als veïns pels sorolls dels camions que passen a recollir les bosses i per les olors de les que s'abandonen incorrectament. De fet, el consistori ha anat introduint modificacions en el sistema de recollida. Malgrat tot, l'associació de veïns Sant Andreu Sud va assegurar que el nou model era un fracàs i en va demanar la retirada. "No pararem de parlar amb els veïns", ha dit Badia, que confia que les converses amb aquesta associació serveixin per acabar sumant-los al projecte. Segons el regidor, en general, però la valoració ciutadana és bona.

Badia també ha anunciat que veient els bons resultats obtinguts a Sant Andreu Palomar, l'Ajuntament es planteja posar en marxa durant el 2022 un sistema de bonificacions per als veïns que facin correctament el porta a porta. Només en podran gaudir, però, els ciutadans d'aquest barri i els de Sant Antoni i Horta, els altres punts on s'estendrà la recollida selectiva porta a porta. El regidor d'Emergència Climàtica ha dit que estudiaran bonificacions individuals per a la resta de ciutadans que reciclin correctament, si bé ha reconegut que jurídicament serà complicat fer-ho.

Segons les dades de l'Ajuntament, vuit de cada deu veïns de Sant Andreu s'han sumat al sistema porta a porta, que ha permès incrementar el volum de recollida de totes les fraccions, excepte la del vidre, que es manté igual. El canvi és especialment destacable pel que fa a l'orgànica, que s'ha duplicat i ha passat dels 12.854 quilos setmanals recollits als 23.881. Amb aquestes xifres, segons el consistori, Sant Andreu de Palomar es converteix en el líder de la recollida selectiva a l'àrea metropolitana i en el tretzè municipi de Catalunya que més quilos per habitant i per any recull.

En aquest sentit, Badia ha fet una crida perquè la ciutadania de la capital catalana assumeixi la "responsabilitat" de reciclar, tenint en compte que Barcelona és el municipi que genera més residus i el que menys espai té per tractar-los, de manera que la majoria de la brossa que produeix acaba incinerant-se o abocant-se en altres punts de Catalunya. "Ara és l'hora de les grans ciutats", ha afegit el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que ha acompanyat Badia en la presentació dels resultats de la recollida porta a porta de Sant Andreu.

150 bosses a la setmana mal llençades

Malgrat els resultats, els operaris municipals han recollit 150 bosses de brossa mal deixades cada setmana a Sant Andreu de Palomar. Badia assegura que són propietat de veïns que encara no han acabat d'assabentar-se "de com funciona el mecanisme", més que no pas d'infractors o de persones que no volen sumar-se a la recollida porta a porta. En aquest sentit, el regidor ha assegurat que intensificaran la tasca informativa al barri perquè tothom entengui el funcionament del sistema i convèncer els dissidents. Badia ha reconegut que l'acumulació de residus mal llençats pot generar "inconvenients" als veïns i ha admès que caldrà continuar fent pedagogia per reduir-los al màxim.

Badia també s'ha compromès a buscar una solució per als problemes que generen les bosses per al pas dels invidents i de les persones amb mobilitat reduïda, especialment als carrers més estrets del barri.

stats