22/04/2016

Prat declara que el Govern inflava contractes per pagar a ex alts càrrecs

2 min
L’expresident de l’Institut Català de la Salut i exdirector general d’Innova, Josep Prat, al Parlament, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl principal investigat del cas Innova, l’exdirector general d’aquesta empresa pública de Reus i expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, ha començat a ser més precís en les declaracions de la instrucció judicial. En concret ha declarat a la Guàrdia Civil que l’exconsellera de Salut, Marina Geli, i qui era alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, li van ordenar enxufar a Innova dos ex alts càrrecs del departament de Salut. Es tracta de l’exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) Carles Manté i de l’arquitecte Jorge Batesteza. En tots dos casos, contractar-los era innecessari -segons Prat- i per tant fitxar-los va ser una decisió política. Els pagaments, segons la seva versió, es van fer a través del Govern inflant el contracte amb l’hospital Sant Joan de Reus.

En la declaració que va fer Prat el dia 10 i que ahir el jutge va ordenar incloure al sumari, l’investigat per diversos delictes com blanqueig, estafa i malversació de fons assegura que, després que Manté deixés el CatSalut a principis del 2007, es van fer diverses reunions amb Geli, Pérez i el seu successor al CatSalut, Josep Maria Sabaté. Allà van ordenar-li que contractés Manté a l’empresa Innova, que era de l’Ajuntament de Reus, i que li pagués el mateix que havia cobrat dirigint el CatSalut. Manté, tal com ja ha acreditat el jutge, va cobrar 840.000 euros provinents d’Innova durant cinc anys. Aquest mecanisme es va repetir a mitjan 2007 amb l’arquitecte Jorge Batesteza: Geli i Pérez haurien ordenat a Prat que el recol·loquessin i fessin que cobrés el mateix sou que tenia al Servei Català de la Salut. Prat va declarar que els dos contractes havien sigut decisions polítiques i que Innova tenia prou treballadors i recursos per fer la feina per a la qual se’ls va fitxar i remunerar. També va assegurar, però, que ell havia exigit que fessin una feina real i treballessin.

Mecanisme de pagament

Segons l’exdirector general d’Innova, la manera de pagar-los passava per fer que tots dos treballessin per a l’hospital Sant Joan de Reus però que els pagués Innova. L’empresa pública facturava aquesta despesa a l’hospital i, al seu torn, el CatSalut va inflar el contracte al centre mèdic per pagar l’augment de despesa que van comportar. Manté, segons Prat, va fer algunes feines i informes per a l’hospital i també va treballar al Tecnoparc en el marc d’aquest contracte. Batesteza, per la seva banda, s’hi va incorporar per dirigir obres.

La declaració de Prat contrasta amb la recriminació que li va fer el jutge del cas sobre la manca de col·laboració en el procés, tot i que fa tres anys ja va assegurar que si havia contractat Manté era per una ordre de Geli i Pérez. La macrocausa Innova s’investiga des de l’any 2012 i ja acumula 14 peces separades i més d’un centenar d’imputats.

stats