Societat 28/11/2016

Prop de 40.000 catalans pateixen arrítmia i no ho saben

370 farmàcies catalanes prenen el pols de forma gratuïta a persones més grans de 60 anys en una campanya per prevenir l'ictus

Ara
2 min
Una persona es pren el pols per comprovar la seva tensió

BarcelonaEl 10% dels ciutadans de més de 60 anys tenen arrítmia cardíaca, però el 2% no ho saben. Això representa unes 40.000 persones en nombres absoluts, segons ha recordat aquest dilluns el departament de Salut. Saber si es pateix aquesta alteració del funcionament normal del cor és important, perquè es calcula que 1 de cada 5 ictus es pot atribuir a la fibril·lació auricular –la causa més freqüent d'arrítmia–, un dels factors de risc principals de patir la malaltia juntament amb la hipertensió.

L'ictus és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes, fins al punt que les estadístiques diuen que una de cada sis persones en patirà un al llarg de la seva vida. Cada any afecta unes 13.000 persones. Per aquest motiu, Salut ha presentat la campanya 'Pren-te el pols', una iniciativa que compta amb el suport del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i la Fundació Ictus. La iniciativa consisteix a prendre el pols de manera gratuïta a persones més grans de 60 anys, i de moment s'hi han adherit 370 farmàcies de diferents àrees de Barcelona, Osona i Terres de l'Ebre, a banda de 40 ajuntaments i 105 centres de salut d'atenció primària.

La intenció de la campanya és conscienciar la població de la importància de prendre's el pols de manera periòdica, a banda de millorar la detecció, el diagnòstic i el tractament de les arítmies. Les 370 farmàcies adherides han fet fins ara un miler de proves i han detectat una cinquantena de casos en què el pols era irregular, per la qual cosa els han derivat a un centre d'atenció primària. La idea és que allà es confirmi, a través d'una prova estàndard o un electrocardiograma, quin tipus d'arítmia es té i si es tracta de fibril·lació auricular.

El conseller de Salut, Toni Comín; el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Francesc Pla, i un dels membres de la comissió impulsora de la iniciativa, Mariano de la Figuera, han presentat la campanya de prevenció, informa Europa Press. "Moltes d'aquestes fibril·lacions auriculars són asimptomàtiques, per tant, és una malaltia de la qual val la pena fer-ne una detecció precoç en fase asimptomàtica", ha destacat De la Figuera. Segons Francesc Pla, les farmàcies són un "recurs sanitari aprofitable per a campanyes de cribratge", com mostren les proves del VIH i de detecció de càncer colorectal, i ha afegit que el 50% de les farmàcies amb capacitat per fer-ho s'han adherit a la campanya.

"Estem davant un problema de salut de primera magnitud", ha avisat Toni Comín. Catalunya compta des del 2006 amb el 'codi ictus', "reconegut com un dels models d'atenció al malalt d'ictus en fase aguda més eficaços per reaccionar i reduir l'impacte i les seqüeles", ha recordat el conseller. Aquesta és una de les raons per les quals el Principat té una de les taxes de mortalitat per ictus més baixes d'Europa.

stats