Societat 14/03/2017

Un reclús condemnat per diversos robatoris s'enfila tot el dia a la teulada de la presó Model

Ha baixat voluntàriament cap a les deu de la nit, quan el grup especial d'intervenció dels Mossos ja estava a punt de desallotjar-lo per la força

Montse Riart
3 min
Un pres s'enfila tot un dia a la teulada de la Model

BarcelonaUn pres de la Model s'ha va enfilat aquest matí a la teulada del centre penitenciari i s’hi ha quedat al llarg de tot el dia en protesta per la condemna que compleix. Els mateixos funcionaris del centre, inclòs el director de la presó i altres càrrecs de la conselleria, han estat intentant dissuadir-lo i finalment el reclús ha baixat del terrat voluntàriament cap a les deu de la nit –vuit hores després d’haver-s’hi enfilat– quan el grup especial d’intervenció dels Mossos ja estava a punt de desallotjar-lo per la força. Segons ha explicat el conseller de Justícia, Carles Mundó, quan s'ha acabat l'episodi, ara se li aplicaran les mesures disciplinàries que corresponguin.

El conseller ha assegurat que en cap moment "hi ha hagut tensió". "Ha estat llarg, però no ha estat greu. Ni tan sols tenia cap reivindicació concreta. És un reclús que acumula diverses condemnes per diversos fets i volia expressar d'una manera vistosa el que sent", ha matisat.

"No per l'episodi d'avui es demostra que la Model s'ha de tancar, sinó que hi ha moltes dades que ho indiquen, és el centre més antic de Catalunya i això certament en una altra presó no hauria passat", ha subratllat Mundó.

Segons fonts de la conselleria consultades per l’ARA, l’intern té 21 anys i compleix condemna a la presó de Ponent de Lleida. Es tracta d’un lladre reincident, amb antecedents per diversos robatoris amb violència. Ahir, el van traslladar a la presó barcelonina per declarar davant del jutge per un altre delicte que acumula a la demarcació de Barcelona i després havia de tornar al centre penitenciari lleidatà.

El noi, d’origen dominicà, casat i amb una filla i en bona forma física, s'ha enfilat a la teulada grimpant per la canonada del desguàs del pati, una estructura que ha desaparegut en les noves presons però que encara és present al vell centre de l’Eixample. Després, ha pujat per una de les xarxes internes dels patis que donen al carrer Entença.

Els funcionaris negocien amb l'intern per aconseguir que baixi sense prendre mal

Un dels veïns de la zona, Cristian Díaz, ha explicat a l’agència ACN que el pres s'ha enfilat al teulat cap a tres quarts de dotze i molts veïns han sortit al balcó i al carrer per presenciar els seus moviments. Posteriorment, han arribar els efectius dels Mossos d’Esquadra i diversos mitjans de comunicació interessats a captar les imatges. Díaz ha explicat que l’home ha intercanviat diàlegs amb els Mossos que controlaven els seus moviments i en una d’aquestes converses, segons aquest veí, el pres denunciava als policies la seva “injustícia” després que la seva condemna s’hagués ampliat dels 2 als 21 anys. Segons Díaz, l’home també ha amenaçat els policies de saltar des del teulat cap al carrer si no es feia justícia amb ell i ha dit que preferia morir abans d’estar tancat a la presó durant una vintena anys. L’intern hauria aprofitat algun moment de menys control i vigilància per escolar-se per un dels desaigües fins arribar al teulat.

Segon incident al centre en pocs dies

Aquest cap de setmana, dos interns que estan en presó preventiva per un robatori van intentar fugir de la Model fent un forat al sostre de la cel·la amb una barra de ferro, però van topar amb una planxa metàl·lica que els privava de pujar a la teulada. Els funcionaris van poder avortar la fugida alertats pel soroll dels cops. Aquests dos interns van ser traslladat a una altra galeria en situació d’aïllament després de l’incident.

La conselleria de Justícia va anunciar el tancament de la històrica presó de l’Eixample aquest juny. De fet, el centre es troba en procés de buidatge des de fa una setmana. Els presos preventius ingressen ja al centre Brians 1, que es convertirà en l’equipament penitenciari de referència en aquesta matèria.

stats