Societat 21/02/2017

La presó Model tancarà al juny

A partir del 7 de març, els presos preventius ingressaran a Brians 1, que es convertirà progressivament en un centre només per a interns preventius

Montse Riart
4 min
Justícia vol tancar la presó Model a finals d’aquest any

BarcelonaLa presó Model tancarà aquest mes de juny, després de 113 anys d'història.

Llegeix aquí "Passat i futur d'una presó Model", de Xavier Theros, publicat a l''Ara Diumenge'

La conselleria de Justícia ja havia anunciat que la seva intenció era tancar la presó aquest 2017, tot i que encara no hi havia calendari. El conseller de Justícia, Carles Mundó ha assegurat que ho fan per "responsabilitat", perquè el fet de mantenir obertes les instal·lacions de l'Eixample requeriria una inversió de "25 milions d'euros en un centre obsolet".

El departament de Justícia ha comunicat el calendari aquest dilluns als sindicats, que s'havien queixat que el centre penitenciari es clausurés abans que estiguessin enllestides les noves presons de la Zona Franca –que no arribaran fins al 2021– i temien que es perdessin llocs de feina. Mundó ha destacat que han mantingut el diàleg amb els sindicats "ininterrompudament". El secretari general de Presons, Armand Calderó, ha assegurat que "es mantindrà la totalitat de la plantilla" i es repartiran els funcionaris i interins de la Model entre la resta de centres penitenciaris.

De fet, segons Mundó, el tancament de la Model també permetrà "reforçar" la plantilla de la resta de centres penitenciaris catalans amb la incorporació dels treballadors del centre de l'Eixample, "una vella reclamació dels sindicats", segons el conseller de Justícia. A partir de l'abril, els treballadors decidiran quina destinació prefereixen i se'ls designarà al maig. Mundó ha recordat que els treballadors de Barcelona "com a màxim es desplaçaran 37 quilòmetres".

Els sindicats acusen Justícia de "jugar" amb el futur dels treballadors

Els sindicats es queixen que la conselleria no ha consensuat amb ells el calendari de tancament i amenacen amb més mobilitzacions, la primera, una manifestació prevista per a aquest dijous, coincidint amb la primera reunió amb la conselleria: "És una presa de pèl, el conseller està pintant de rosa el trasllat forçós de treballadors", assegura el portaveu d'UGT Presons, Xavier Martínez, que acusa el departament de "jugar" amb el futur dels treballadors.

El sindicat exigirà a la conselleria que els treballadors de la Model decideixin on se'ls reubicarà, que puguin triar l'horari i que el trasllat s'acompanyi d'increments retributius i de transport gratuït al nou centre, entre d'altres. A hores d'ara preveu difícil arribar a un acord amb el departament i avisa que les mobilitzacions s'enduriran.

Brians 1, el nou centre de referència en presos preventius

La previsió del departament és que a partir del 7 de març els nous presos preventius ingressin al centre penitenciari de Brians 1, que es convertirà en el centre de referència en la matèria a les comarques de Barcelona. A partir d'aquesta data, la resta de presos que ja són a la Model seran traslladats progressivament a la resta de presons catalanes, fins que la vella presó de l'Eixample quedi buida definitivament al juny.

Segons Mundó, Brians 1 es convertirà "preferentment" en un centre de preventius i la resta d'interns que ja compleixen condemna es traslladaran a Brians 2, "el centre més gran de Catalunya, amb 2.000 places i que està a un 60% de la seva capacitat, i al centre de Mas Enric", segons Mundó. El procés durarà uns mesos i es farà respectant "el programa de tractament" dels presos i "acostant-los" als seus punts de residència i als de les famílies.

Mundó ha reconegut que el tancament de la Model i l'establiment de Brians com a nou centre de preventius de referència incrementarà els costos del trasllat de presos que s'hagin de desplaçar a Barcelona –són els Mossos i el departament d'Interior qui se n'encarreguen– per comparèixer als jutjats. La conselleria no ha volgut especificar quin cost exactament tindrà l'operació i quin increment suposa respecte dels actuals.

Per adaptar els centres, el departament invertirà 26 milions d'euros a Brians 1 i 2, Quatre Camins i Ponent, reforçarà les ajudes per al transport públic de les famílies dels presos, ampliarà les sales de comunicacions i instal·larà vuit espais més de videoconferència entre presos i advocats a Brians 1.

El número 2 de la conselleria, Adrià Comellas, ha justificat la necessitat de tancar la Model per optimitzar la capacitat de les presons catalanes. Comellas ha explicat que amb la Model en funcionament l'ocupació dels centres penitenciaris catalans no arribava al 68%, mentre que amb el tancament de la Model serà d'un 72,9%: "Calia fer aquesta operació", ha conclòs.

De fet, segons les dades de la conselleria, les presons on més repercutirà el tancament de la Model, a banda de Brians, seran les de Quatre Camins i Mas d'Enric, a Tarragona. Tot i augmentar en nombre d'interns, la primera arribarà al 82,2% de la seva ocupació, mentre que a la presó tarragonina serà del 81,2%. Des dels sindicats, però, s'alerta que les xifres de la conselleria no són reals, perquè inclouen tots els mòduls penitenciaris, molts dels quals no estan preparats per acollir presos preventius i avisen que els plans del departament es poden traduir en una nova "massificació" als centres.

Retorn de claus a l'Ajuntament

Mundó ha explicat que un cop buida la Model, la conselleria "retornarà les claus" a l'Ajuntament de Barcelona "durant l'any 2017", perquè sigui el consistori qui decideixi el futur de les instal·lacions de l'Eixample. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha valorat positivament el calendari anunciat i espera que "es compleixi".

Sanz ha explicat que el consistori ja treballa amb els veïns de l'Eixample per actualitzar el pla director d'equipaments per aquest àmbit: "Seguirem fent el procés participatiu per determinar el futur de les instal·lacions i per tirar endavant la proposta d'incloure-hi un centre de recuperació de la memòria històrica de tot el que ha simbolitzat aquest equipament penitenciari", ha afegit. Entre les diferents possibilitats, està previst que s'hi construeixi una escola, equipaments culturals i espai verd, entre d'altres.

Al gener va signar el conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per l'adquisició dels terrenys de la Zona Franca. A partir del 2021 s'obrirà en aquesta àrea el centre obert que substituirà el de la Trinitat Nova. Al 2025 ho farà la nova presó de dones i preventius, que acollirà només una tercera part dels interns en aquest règim que hi ha ara a la Model i les preses que són al centre de Wad-Ras.

stats