Societat 06/11/2014

L'abstenció de PSC i UxB permet l'aprovació inicial dels pressupostos de Trias

Es votaran al ple del 19 de desembre

Núria Martínez
2 min
Xavier Trias, Sònia Recasens i Joaquim Forn, durant el ple municipal / PERE VIRGILI

BarcelonaEls pressupostos del 2015 de l'Ajuntament de Barcelona –els últims de la legislatura– s'han aprovat inicialment amb els vots a favor de CiU, l'abstenció del PSC i Unitat per Barcelona (UxB) i els vots en contra de PP i ICV-EUiA. L'aprovació inicial s'ha aprovat a la comissió extraordinària d'economia, empresa i ocupació i es votaran definitivament al ple del 19 de desembre.

Fa dues setmanes, en un dinar al Círculo Ecuestre, l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, es va oferir al govern per facilitar l'aprovació dels pressupostos del 2015. Quan falten pocs mesos per a les eleccions del mes de maig i amb un candidat nou, els socialistes busquen fer-se visibles com un partit de govern. Collboni va prometre al govern municipal l'abstenció als pressupostos –fet que en permetria l'aprovació– si inclouen més accent social. L'abstenció la condicionava a tres requisits: una disminució de les tarifes del transport públic, l'extensió del dret a l'educació de 0 als 3 anys i augmentar els recursos destinats a ocupats de llarga durada. Aquest dimarts, la tinenta d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens, va presentar el projecte de pressupostos amb tres titulars semblants als que exigeix el PSC. No obstant, no parlaven de la línia vermella que exigeix el PSC: la rebaixa de la tarifa del transport públic.

Aquest dijous al matí, abans que se celebrés la comissió, Collboni, en declaracions als mitjans, ha defensat que si no es modifiquen els pressupostos, el seu vot serà negatiu. No obstant, ha explicat que s'abstindrien en l'aprovació inicial per poder permetre debatre sobre els pressupostos. L'alcaldable ha afegit que ara sí que cal "una negociació en tota regla" per arribar a un pacte. Per part seva, el soci habitual de la legislatura del govern de Trias –el PP– ha votat en contra de l'aprovació inicial dels pressupostos i ha criticat la posició del grup socialista. El regidor del PP, Javier Mulleras, ha defensat que són "decebedors" i ha afegit que "no són de Barcelona, sinó d'Artur Mas".

L'altre grup municipal que exerceix de soci del govern, UxB, s'ha abstingut en la tramitació inicial per poder facilitar el debat. El líder municipal d'ERC, Jordi Portabella, ha donat un cop de mà al govern i ha criticat els grups que hi han votat en contra. Pel que fa a la negociació dels pressupostos, ha assegurat que és "discreta però ferma". Fa tans sols una setmana, les negociacions sobre pressupostos entre ERC i l'executiu eren només "converses informals", segons van informar fonts del partit a aquest diari. De forma previsible, ICV-EUiA ha votat en contra de l'aprovació inicial en considerar que no tenen "l'ambició de fer front a la crisi". El portaveu d'ICV-EUiA municipal, Quim Mestre, ha fet referència al bon estat de les arques municipals i ha demanat l'augment del deute per ajudar els barcelonins. "No fer-ho és un luxe que no ens podem permetre", ha sentenciat.

El projecte de comptes municipals del govern municipal ascendeix a 2.550 milions d'euros. La xifra és lleugerament inferior als 2.574 milions d'euros del pressupost del 2014, però un 2,8% superior a l'estimació de liquidació d'aquest any. Els pressupostos inclouen un increment d'un 4,6% de la despesa corrent (87,8 milons d'euros) i d'un 13,3% (64,3 milions) de les despeses orientades a polítiques socials. No obstant, pel que fa a les inversions, el pressupost les xifra en 381 milions, 45 milions menys que l'exercici anterior.

stats