Societat 13/08/2021

Tot a punt per a la primera festa major pandèmica de Gràcia

Alguns carrers han optat per reduir les activitats al mínim i no oferir servei de barra, mentre que d’altres ho mantindran

Joana Garreta Passola
2 min
El carrer Verdi acaba de preparar els guarnits

BarcelonaEl barri de Gràcia de Barcelona treballa per acabar d’enllestir-ho tot per a la festa major i les associacions de veïns enllesteixen els guarnits, tot i que divendres a la tarda encara eren pocs els carrers engalanats. El pregó a càrrec del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, donarà el tret de sortida dissabte a la tarda a les festes que començaran diumenge. Són les primeres que viu Gràcia de manera presencial des que va esclatar la pandèmia, perquè l'any passat totes les activitats van ser telemàtiques.

Les celebracions d'enguany es veuran marcades per mesures sanitàries, com el toc de queda. Els guarnits han quedat relegats a les cobertes i als laterals, per no entorpir el pas i evitar aglomeracions. Pel mateix motiu, els carrers també han vist restringit el nombre d'activitats a tres al dia i han de controlar l'aforament. De fet, les activitats programades es concentren en pocs espais i cal reservar-hi l'assistència.

Tot i que les restriccions actuals permeten celebrar molts dels actes que es podrien trobar en una festa major habitual –aplicant algunes mesures–, no tothom ha volgut mantenir les activitats. Mentre que els actes de la Fundació Festa Major de Gràcia continuen endavant, en principi, alguns carrers ja han decidit no oferir activitats o n'han reduït el nombre. També hi ha hagut aquest mateix debat amb les barres exteriors, que estan permeses des del punt de vista de les restriccions sanitàries, però que tot i això no tots els carrers han volgut oferir.

"Puc estar en desacord amb el que diu la Fundació, però no puc estar en desacord amb el que diu el Procicat", afirma el president de l'associació de la plaça de Rovira i Trias, Carlos Rosales, interpretant l'esperit de les restriccions, que literalment no prohibeixen elements com les barres. Per aquest motiu ells no faran activitats ni posaran barra. El que sí que faran serà col·locar el guarnit que necessiten per poder accedir a la subvenció i una carpa per a consum intern. "El Procicat està dient que s'han de mantenir aquestes restriccions" i que calen mesures per "evitar aglomeracions", continua Rosales. Afegeix que no vol "estar fent de policia".

El carrer Joan Blanques de Baix, contràriament, ha decidit que sí que posaran barra i faran algunes activitats. El president de l'associació, Sergi Edo, explica que "ningú no té ganes de posar-se darrere una barra a aguantar borratxos tota la nit", però que és l'única manera que tenen de "poder subsistir i tirar endavant", perquè la barra no és res més que "economia". Tot i això, Edo no entén que, tenint llicència de restauració, com els ha concedit l'Ajuntament, no puguin fer segons quines activitats, com dinars populars, quan bars i restaurants sí que poden fer-ne.

Sobre com gestionar les restriccions, Edo admet que hi ha moltes preguntes encara obertes. "Les Festes de Gràcia han sigut sempre unes festes en què la gent s'ha anat bellugant de carrer a carrer", continua, i opina que, si han de controlar els accessos i no deixar passar la gent, es canvia el paradigma: "Això no és la festa de Gràcia".

stats