Habitatge

Primera multa a un propietari per cobrar més de lloguer del que permet la llei

Els llogaters es planten i demanen per la via legal que se'ls retorni el que se'ls ha cobrat de més

3 min
Cartell del lloguer d'un pis.

BarcelonaQuan van decidir compartir pis, el Ramon, l'Esteve i el Jordi tenien un màxim de despesa en concepte de lloguer. Van calcular que, amb el sou que cobrava cada un, no podia superar els 1.200 euros. "Vam trobar un pis que ens encaixava i ens agradava, i vam decidir tirar endavant", explica el Ramon. La sorpresa per a aquests tres joves d'entre 27 i 30 anys va arribar després, quan, amb el contracte a la mà, van adonar-se que transgredia diversos punts de la llei actual de regulació dels lloguers. Lluny d'acceptar les condicions proposades -fora de la llei-, els joves, que estan afiliats al Sindicat de Llogaters, van decidir plantar cara a la propietat i el seu cas s'ha acabat convertint en la primera sanció de l'Ajuntament de Barcelona a uns propietaris per no complir la norma.

Aquests joves van poder comprovar a través de l’Incasòl que el contracte anterior al seu era de 950 €, mentre que el nou era de 1.200 €. Segons la llei, en una zona tensionada com és Barcelona l'arrendador no pot apujar el preu d'un contracte a l'altre si no és amb unes determinades condicions de millores i rehabilitació. A més, el pis constava al document com una propietat d'una persona física quan, en realitat, era d'una empresa. "Al contracte hi constava una dona com a propietària, però aquesta dona tenia una empresa i el pis està a nom d'aquesta empresa i no pas al seu", relata el Ramon. En aquests casos, quan el propietari és una persona jurídica, la llei no permet cobrar honoraris als inquilins, i ells, en canvi, n'havien hagut de pagar. "A més, sent una empresa, també ens vam adonar que s'havien saltat la LAU [la llei d'arrendaments urbans espanyola], que determina que els contractes han de ser de mínim 5 anys si el propietari és una persona i de 7 si l'arrendador és una empresa", subratlla el jove.

"Vam demanar a l'administració que investigués el cas, i va obrir un expedient a l'abril que ara s'ha tancat a favor nostre", detalla el Ramon, que descriu la reacció dels propietaris com a "surrealista però dins del que, malauradament, és normal". "Quan vam fer-los notar la il·legalitat i vam intentar negociar, ens van respondre que no pensaven tocar el preu, que no estaven d'acord amb la llei i que si no volíem aquell preu podíem marxar. Nosaltres només volíem un contracte que s'adigués a la legalitat vigent", explica.

De moment la propietat només els ha retornat els honoraris, 1.600 euros, però ha recorregut la multa. Per la seva banda, els tres nois han decidit prendre mesures legals per aconseguir que el preu baixi de 1.200 a 950 €, tal com marca la llei, i recuperar les quantitats cobrades de més amb interessos. A més, des del mes d'agost han començat a pagar els 950 € que els tocaria per llei, en lloc dels 1.200. "Sento ràbia i impotència -admet malgrat tot el Ramon-. Els propietaris tenen dret a plantejar totes aquestes coses amb unes conseqüències mínimes, mentre que gent com jo depenem de la seva voluntat. Se suposa que la llei ens protegeix, però costa molt d'esforç extra fer que la compleixin", lamenta aquest noi, que ara assegura que els tres companys de pis no veuen altra opció que aconseguir el lloguer de 950 €. "Batallarem", afirma.

Una infracció "flagrant"

"El que ha fet la propietat és una infracció greu i flagrant, perquè supera el 20% del lloguer regulat", explica Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogaters. Aragonès subratlla, però, que "també és molt greu que en un any de vigència de la llei aquesta sigui la primera sanció d'aquest tipus". Fins ara, destaca el sindicat, tots els expedients oberts i les sancions interposades havien estat per una mala informació en els anuncis de pisos. "La Generalitat té un equip de treballadors específics per controlar tot això, que haurien d'estar buscant d'ofici i sancionant d'ofici i, si no ho fan, deixen els llogaters desemparats", es queixa Aragonès, que recorda que molts inquilins no s'atreveixen a fer aquest pas per por de quedar-se al carrer.

"Tant l'Agència Catalana de l'Habitatge com l'agència de consum poden fer aquesta feina", insisteix, i assegura que hi ha molts propietaris que, com en aquest cas, posen recursos per allargar terminis i esquivar la llei esperant que el Tribunal Constitucional la tombi o la modifiqui. El sindicat, que ha assessorat els tres companys de pis, avança que el del Ramon, l'Esteve i el Jordi no és un cas aïllat i que les pròximes setmanes "està previst que arribin més sancions".

stats