AFERS SOCIALS
Societat 04/06/2019

Primera reunió “oficial” de la comissió de la renda garantida en dos anys

La llei es va aprovar el 2017 però fins ara ha funcionat sense la comissió de govern, que és l’òrgan encarregat d’avaluar-ne l’aplicació

Natàlia Vila
2 min
Primera reunió “oficial” de la comissió de la renda garantida en dos anys

BarcelonaLa llei de la renda garantida de ciutadania es va aprovar l’estiu del 2017, però fins ara -dos anys després- ha funcionat sense la comissió de govern, que és l’òrgan encarregat d’avaluar-ne l’aplicació, fer-ne el seguiment i garantir el funcionament d’aquesta prestació. Aquest dimecres, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chackir el Homrani, presidirà aquesta primera reunió oficial, després que dimarts es publiqués el nomenament de les persones que formaran part d’aquesta comissió de govern. Es tracta de representants de diversos departaments de la Generalitat, dels sindicats UGT i CCOO de Catalunya, de les patronals, de les entitats socials i de les federacions de municipis.

Aquesta serà, doncs, la primera trobada “formal” perquè, segons expliquen a l’ARA fonts pròximes al desplegament de la llei, “fins ara la comissió s’havia anat reunint de manera informal”. Aquestes mateixes fonts lamenten que “al no estar degudament constituïts”, només podien “limitar-se a esperar que la Generalitat convoqués” les trobades. “L’última reunió va ser al febrer. Per tant, des d’aleshores no sabem res de com està funcionant la renda garantida”, apunten altres fonts que participen en les trobades. Segons el grup ciutadà que va promoure la llei, la posada en marxa de la comissió és un pas fonamental per garantir el bon funcionament d’aquesta prestació, dissenyada per ajudar les persones amb una situació econòmica límit.

Dos anys d’incidències i retards

“La comissió és qui ha de tirar endavant el reglament, és a dir, la lletra petita de la llei i com s’aplicarà. Això afectarà moltíssim els possibles beneficiaris, que, per cert, ja fa anys que pateixen incidències, retards i pagaments a mitges”, es queixa un portaveu del col·lectiu Iniciativa Demanda Col·lectiva Renda Garantida. Tal com va destapar l’ARA, els problemes d’incompatibilitats, els silencis administratius, les incidències en les tramitacions de les sol·licituds i el descontrol “informàtic” de dates en les cartes del Govern cap als beneficiaris han generat desenes de demandes contra l’administració i una allau de crítiques que posen en entredit la gestió i que han fet que molts possibles beneficiaris hagin passat mesos sense cobrar. La comissió té, precisament, el mandat de controlar els expedients, avaluar la taxa de cobertura i la seva suficiència econòmica i detectar incompatibilitats amb altres prestacions.

stats