Societat 14/07/2018

Prohibeixen que els menors estrangers dormin a la Ciutat de la Justícia

La jutge degana demana al Govern que obri un equipament on es pugui fer el tràmit de les identificacions

P.e.
2 min
Un dels MENA que aquest dijous al vespre és a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaEls menors estrangers no acompanyats (MENA) no podran dormir més a la Ciutat de la Justícia. La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, ha prohibit que els joves puguin quedar-se a la sala d’espera o en qualsevol altre espai del complex judicial des de les vuit del vespre fins a les vuit del matí. En un acord difós ahir, Caso afegia que la mesura afectarà els MENA i els menors tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) que han fugit del seu centre d’acollida. Les úniques persones que queden excloses de la prohibició són la resta de menors que han de passar a disposició de la fiscalia de guàrdia de menors.

La jutge degana també demana al Govern que obri un equipament on es pugui fer el tràmit d’identificar els joves estrangers que arriben i determinar-ne l’edat. Segons Caso, s’hauria de posar en marxa un centre de primera recepció fora de la Ciutat de la Justícia, amb la presència de la unitat de menors dels Mossos d’Esquadra, que servís per fer les identificacions dels MENA. La situació que ha motivat la decisió de la jutge degana ha sigut que les últimes setmanes els MENA han tornat a dormir a la planta baixa de l’edifici de la fiscalia de la Ciutat de la Justícia, on hi ha l’espai de guàrdia de la fiscalia de menors i del jutjat de menors.

Segons la fiscalia, quatre nits de juny hi va haver una desena de joves que van dormir en aquest espai. Caso recull al document que quatre dies d’aquest juliol entre una quinzena i una vintena de joves han passat des de sis hores fins a 21 hores al mateix espai. Aquesta estada llarga es deu al fet que, un cop establerta l’edat dels MENA, si efectivament són menors, els joves passen a ser tutelats per la DGAIA. A continuació se’ls hauria d’oferir un centre d’acollida, però el col·lapse provocat per l’arribada massiva de menors estrangers ha fet que la DGAIA no sempre disposi de places lliures i per aquest motiu els joves hi hagin de passar la nit. Caso considera que aquesta situació és d’indignitat i falta de protecció als menors.

Fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies van respondre ahir que la DGAIA està treballant en la posada en marxa d’un centre de primera acollida –com ha reclamat la jutge degana– “al més aviat possible”. Van afegir que aquest centre “s’està gestant des de fa temps” però que està costant “per la dificultat d’emplaçament” i pels efectes del 155. El Govern va subratllar que els últims dos anys ha creat gairebé 1.300 noves places per acollir els MENA que han arribat a Catalunya i va exigir responsabilitats al govern espanyol. Mentre no funcioni el centre de primera acollida, Caso ha reclamat que els menors identificats “siguin conduïts de manera immediata” al centre que els pertoqui de la DGAIA.

Aldarulls en un equipament

En paral·lel, la UGT va denunciar ahir que dimarts i dimecres es van produir aldarulls en un centre de menors tutelats d’Esparreguera. Els Mossos d’Esquadra hi van haver d’intervenir i dos educadors van resultar afectats, segons el departament. La DGAIA reforçarà el servei de vigilants del centre i ha derivat tres menors que van protagonitzar els aldarulls a un altre equipament.

stats